Exotické rostliny, Zdeněk Černoch, Větřkovice u Vítkova

.

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

aktinidie a jejich pěstování

E-mail Print

There are no translations available at this moment, but we are working on it.

od VašekB v Ned 16. Črc 2006 22:46:52

Jako zahradník se stále dívám okolo sebe a to hlavně při jízdě autem. Ne nebojte se, nejsem postrach silnic, nějakou stovku tisíc kilometru jsem už nakroutil bez nehody. Zvládám vše, prohlížím co komu kde kvete a roste, a je se na co dívat. Ty barvy květin v truhlikách, zahrádky, skalky a nejruznější rostliny. Ve volné přírodě potom byliny, plevele a vše ostatní.
Také prohlížím různé pergoly a vše kde jsou popínavé rostliny, nekteré krásně kvetoucí ale nekteré druhy mi připadají uplně k ničeku, jen asi to že dělají stín.
No a tak bych chtěl nabídnout všem kteří čtou tento příspěvek a mají zahrádku aby si zkusili nasadit kiwi. Je to u nás málo známé ovoce ale doporučuji ho každému. Je to lijána která se může jakkoliv tvarovat a až do podzimu je se na co dívat. JE TO NáDHERA. A co potom ty plody, chutově nesrovnatelné s těmi z obchodu které se mi málo kdy podaří koupit zralé a chutné,a těch vitamínů. Lidé hodně pěstují vinou révu, ta je vžitá asi všude ale s tou mám léta špatné zkušenosti. Stále ošetřovat, stříkat a nakonec mi to sklidi ptáci nebo vosy. U kiwi mě dosud nic netrápilo. Také se jedná o dlouhověkou rostlinu, klidně i 50 let. Zkuste se trochu zamyslet, co vaše děti a jejich děti a aaaa.
Pro mne a radu dalším jsou krásné stánky www.pelargonie.cz
Pár článků bylo i zde a na zahradě cz.
Přeji všem at se vše daří.
VašekB 

od Dita v Pon 17. Črc 2006 6:48:47 

Ahoj Vašku.kiwi mám od pana Hejduka z Prahy už čtvrtý rok a nezbývá mi, mež souhlasit, že jako materál na pergoly je úžasný.Co se týká plodů, zatím nic moc, ale přičítám to tomu,že rostlina je ještě dost mladá.Mám kiwi zarostlé místo k sezení a tvoří krásnou clonu.Škoda, že nemám foťák.Doporučuju všem.Dita

od VašekB v Pon 17. Črc 2006 21:28:56

Tak na Vysočině, to je široký pojem. V Krkonoších bych to asi nezkoušel ale když se nad tím zamyslíme, tak určitě nezmrzne, poroste asi docela normálně ale možná ty plody by mohli mit trochu podobný problém jako u čínského kiwi které se normálně pěstuje třeba v Itálii a když ho vysadíme u nás tak venku vyroste ale nedozraje. Nechá se dozrát doma a to je urcitě znát na chuti. Ale zkusit se má všechno. No a rady z pěstováním, proč nekteré nerodí, to nejlépe důkladně pročíst ty pelargonie nebo kiwiland. Odtud myslím zjistíte vše. 

od MartaZ. v Pát 28. Črc 2006 13:04:18

Já jsem slyšela a četla, že plody dozrávají až dlouho na podzim, ale nesmí mrznout. Takhle velké v červenci vidím poprve, není to tím mimořádným létem? M.

od Anoli v Pát 28. Črc 2006 15:18:07

Máme chatu v Moravském krasu, dalo by se kiwi pěstovat i ve vápnité půdě? Sluníčko máme cca od 10-ti do 15-ti hodin. Mám zkusit nebo ne?

od VašekB v Pát 28. Črc 2006 20:58:00

Možná by se mohl přidat k diskusi nějaký odborník, ale já osobně bych to klidně vyzkoušel. Co je to vápenitá půda, znáte přesně z rozboru půdy jaké je PH? Ríká se že má ráda kyselejší půdu, ale na druhou stranu že to není nutné. Také to je rostlina mnělce kořenící a tak jí půdu můžete připravit alespon na 3 roky dopředu a uvidíte zda se s tím srovná. Ničeho se nebojte, a nasadte. No a příště budete moct poradit dalším pěstitelům. 

od anina v Pát 28. Črc 2006 22:13:17

Ahoj, tady taky Vysočina - 590 m n.m. I zde se daří kiwi. Pořídila jsem ho před 4 lety a (ťuk ťuk ťuk abych to nezakřikla) vede si docela dobře.
Zasadila jsem ho k nevzhledné zdi, čímž jsem chtěla zabít dvě mouchy jednou ranou, t.j. zakrýt zeď a zároveň z toho mít trochu užitku. Že ale ze zdi bude padat vápenná omítka, to mi jaksi nedošlo. Chválabohu se však rostlinky zatím snaží. Úžasně rostou, takže nestačím stříhat, plody snad stejné jako VaškaB. Každoročně mu přidávám rašelinu a kůru. Zkusím poslat foto, tedy jestli se mi to zdaří. Jedno je z června, další z července. Plody jsem nefotila, ale určitě to zkusím. Přeju hodně úspěchů s pěstováním kiwi všem. 

kiwi_liwing.jpg kiwiliwing01.jpg

od VašekB v Pát 28. Črc 2006 22:56:50 

Moc děkuji za příspěvky v diskusi, je vidět že zkušeností lidí odpovídáme na dotazy o kterých jiní píší. Tedy dotaz s Vysočinou a zrovna i vápnění jsme asi vyřešili. Tak se ostatní nenechte prosit a přidejte se do diskuse. VašekB

od Dagimon v Pon 31. Črc 2006 12:04:24 

Moc pěkné. Jak jste kiwi získali? Dá se to normálně koupit. Půjde mi to i u nás na severu?

od VašekB v Pon 31. Črc 2006 22:17:22

I já jsem ze severu ale naštěstí né z Krkonoš. Jak je vidět z příspěvků, roste i na Vysočině v 590 metrech nad mořem. Já jsem letos zkušebně vysadil 19 odrud a ještě přisadím. Nejdřív jsem navštívil subtropické zahradnictví Kruh u Jilemnice kde maji Argutu K1, je to prý jejich náhodný semenáč asi 20let starý. Zde zakoupil i Kolomiktu která zraje o mněsíc dříve. Potom jsem navštívil v Praze pana Hejduka který má v nabídce 3 odrudy. Jeho rostliny byly moc pěkné, nádherně prokořenělé a to bylo velice znát při nasazení. Bujný rychlý růst hned od počátku. Pan Hejduk má bezvadně zmáknutou technologii rormnožení a vypěstování sazenice. Z každým se podělí o své letité zkušenosti, na svých stránkách i osobně. Doporučuji!!!
Od pana Chovance jsem obědnal odrudu Mafil která má mít plody až 5cm. Myslím že odrudy s takovouto velikostí dudou brzo číslo jedna. Navštívil jsem pana Černého z Opočna který množí italskou odrudu Arguty, Ambrosie která má též plody až 5cm. Dále jsem si přivezl od Opavy několik odrud pod číslem, pana Drahokoupila a Koli.
Ještě jsem domluvený s panem Štajnochrem od Brna, to je asi první průkopník KIWI u nás.
Nasadil jsem i čínské Boskoop.
Při výsadbě ale nezapomeňte nasadit samce, k Argutě arguty a ke Kolomiktě kolomiktu. Doba květu u těchto druhů je odlišná a tak by se mezi sebou nezastihli.
Nebojte se nasadit KIWI, chci přispět k jeho rozšíření mezi lidmi. 

od stanos v Pát 04. Srp 2006 14:26:11

Taky jsem před třemi roky vysadil na naší rodinné zahradě čtyři keře kiwi arguty, podrobnou reportáž s bohatou dokumentací udržuji aktuální na :                          www.kiwi-arguta.unas.cz. Máte-li o pěstování kiwi zájem, možná vám moje stránky k něčemu budou.

od VašekB v Pát 04. Srp 2006 22:50:32

Samozřejmně že jsem Vaše stránky prostudoval již dříve, je vidět že jste do pěstování zapálený. Děkuj za reakci na příspěvek, je to tu pro všechny.

V dnešním Receptáři jsem viděl ukázku na přístě, předvedou nám KIWI. Ještě nevím čí to bude, můj tip je pan Černý z Opočna. Tak se nezapomeňte dívat. VašekB

od hejduk v Ned 06. Srp 2006 21:52:06 

Dnes jsem narazil na tuto diskuzi a moc mě potěšilo příznivé ohodnocení mých sazenic. Ačkoliv sem nepřispěji s ničím převratným, podělím se o praxí podloženou zkušenost. Mám minikiwi na své parcele vysazené těsně u plotu se sousedem a po dohodě jsme nechali keři volný průběh, takže plot brzy zcela zarostlo. Plot je situován od severu k jihu , na jeho část svítí sluníčko do oběda, na mojí po obědě až do večera. Byl jsem mu sestříhat dlouhé výhony letním řezem a velice mě udivily plody, které jsou o polovinu větší, než ty moje, ačkoliv se jedná o jednu rostlinu. V těch vedrech nebyly jeho keře vystaveny odpolednímu žáru a ovoce je podstatně větší. Tak markantní rozdíl v kvalitě plodů jsem v předchozích letech nikdy nezaznamenal. Stejně tak rostlina na východní stěně starobylé zdi / na fotce / na mé kiwifarmě Kiwiland - jde nejlépe, ačkoliv je od oběda ve stínu. Proto bych doporučoval vysazovat rostliny tak, aby nebyly vystaveny celodennímu svitu slunce. Dlouhé výhony se v tom vedru přehřívají, špatně vedou mízu a plody jsou svraštělé. Minikiwi nemiluje vedro, vápno a jílovité, podmáčené půdy. Miluje kyselou, vlhkou, prohnojenou, propustnou a kyprou zeminu, vlhký vzduch a teploty okolo 20 stC.
Všechny diskutující a VaškaB zdraví Hejduk, http://www.kiwiland.cz

kiwi_living02.jpg kiwi_living03.jpg

od Dita v Úte 08. Srp 2006 6:48:27 

Takže ne celodenní slunce, vápenitá půda a sucho.No to je všechno co já mám a pak se divím, že mi Kiwi pořádně neplodí.Roste nádherně,ale plodů bych opravdu přivítala víc.Budu si muset vypěstovat rostlinky a zasadit někam jinam.Díky Dita.

od hejduk v Úte 08. Srp 2006 7:09:25

Pro Ditu:
pokud budete hnojit Kristalonem na azalky, tedy hnojivem pro rostiny vyžadující kyselou reakci půdy, kiwi poroste dobře. Já mám na kiwifarmě podobný problém a aplikací tohoto hnojiva se půdní poměry změnily natolik, že rostliny s bledými lístky, které měly viditelně chlorózu z důsledku přítomnosti vápna a nedostatku železa se pozdravily, jejich listy jsou tmavozelené, srovnatelné s jejich matečnicemi v Praze. Na jaře koncem března doporučuji tuplovanou dávku Kristalonu na plod a květ, ovlivníte násadu květů na keřích. Někteří pěstitelé v tuto dobu aplikují dvojitou dávku Hydrokomplexu s podobnými účinky. 

od VašekB v Pát 11. Srp 2006 20:56:04 

Stále marně sháním kontakt na pana Drahokoupila, šlechtitele kiwi. Je někde od Plzně. Pokud jen trochu někdo víte, ozvěte se. VašekB

od pavlah v Sob 12. Srp 2006 21:00:44 

Vašku,
smekám před Tebou, že jsi sehnal tolik různých odrůd kiwi. Já jsem začínala 4 sazenicemi od p. Hejduka a protože mě krásně rostlo, tak jsem letos koupila ještě Weiki a párek kolokmity. Taky mě pěstování kiwi "chytlo" a budu se snažit sehnat ještě další odrůdy. Pavla

od hejduk v Pát 18. Srp 2006 21:38:16 

pro pavlah:
neposlala byste mi nějako fotku kiwi ode mne? Potěšila mě Vaše pochvala mých sazenice a dal bych je do galerie " Návštěvy u pěstitelů " , kterou jsem na své webové stránce zavedl a už tam jsou i fotky rodících keřů u mých klientů.
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Zdraví Hejduk, http://www.pelargonie.cz

od hejduk v Úte 22. Srp 2006 18:30:14 

pro Pavlah:
díky za fotky, keře je nádherné, stejně jako bujné nasazení plodů. Udělala jste mi ohromnou radost. Přidám to do galerie pěstitelů na mé webové stránce.
Teď, když jsou keře tam narostlé, doporučuji příštím rokem letní řez podle instrukcí, uvedených na mé stránce v Menu / Kiwi v červenci. Jde o to, že letorosty narostlé do začátku července zakrátíte na 5 listů, tedy skoro odstraníte, zbyde čudl asi 30 cm a na novém obrostu Vám kiwi zarodí příštím rokem. Odplozenou větev odstraníte na poddzim a takto si můžete počínat stále dokola. Přeji mnoho radosti z letošní úrody a doporučuji vysadit kolomikty / sám je už bohužel nemám / , které dozrávají už v červenci, ale plodí podstatně méně než arguty. Ta jednička ode mne je kříženec arguty s kolomiktou a její sladce navinulá chuť nemá konkurenci.
Tak dobrou chuť a hezký zbytek léta. 

od Haník. v Pát 25. Srp 2006 21:39:45

Zatím doma máme jen Weiki a kolomiktu, ale chystáme se i na další odrůdy...

od VašekB v Pon 04. Zář 2006 22:31:30

Přestože mi kiwi začíná zrát až tak poslední týden v září, dnes jsem našel od větru spadlé tři na zemi. Byly mněké a tak jsem neodolal a ochutnal. No výborné. Tak už se těším na další, to byly zatím takové první vlašťovky. A co ostatní, už máte zralé Kolomikty? Ta moje to je Arguta. VašekB 

od Jitka25 v Úte 05. Zář 2006 11:08:36 

Zdravím kiwi-áře
Mám na zahradě třetím rokem zřejmě Actinidii deliciosa "Jenny". Zatím ani nekvetla, ani neplodila. Měla by být samosprašná. Jsme asi 450 m.n.m. a chtěla jsem se zeptat jestli má vůbec cenu ji pěstovat. Děkuji za odpověď

od VašekB v Stř 06. Zář 2006 23:09:30 

Nebojte se nasadit ještě Arguty či Kolomikty a potom uvidíte co bude lepší. Zkusit se má všechno, možná Vás potěší všechny druhy různou dobou zrání jen si člověk musí chvili počkat než vyrostou a začnou plodit. Tak sázejte, sázejte, jsou nádherné a výborné. VašekB

od pavlah v Sob 09. Zář 2006 19:58:13

to VašekB,
taky se musím pochlubit - dneska jsem už mlsala kiwi argutu - zatím byly zralé plody jenom na jedné větvičce, ale byly výborné, už se těším až dozrají i další

od hejduk v Sob 09. Zář 2006 20:28:58

pro Jitka 25:
mám sedmým rokem chinensis Jenny od Starkla s popiskou z Německa, zatím ani nevykvetla. V zimě nadzemní části namrzá a nebýt jejích okrasných ochlupených výhonů, šla by z domu, resp. ze zahrady.Není nad minikiwi arguta. Ve 450m bych ji ani nevysazoval. 

od hejduk v Ned 10. Zář 2006 7:36:59 

upřesnění k předchozímu příspěvku:
nevysazování ve výšce 450m nadm.v. se týká samozřejmě
a.chinensis. / řeč byla o odrůdě Jenny /. Oproti tomu
a. arguta roste a plodí do 650m nadm.v. 

od Jitka25 v Pon 11. Zář 2006 13:17:41

Děkuji za vyčerpávající informace.

od VašekB v Pon 11. Zář 2006 23:03:38

Co myslíte, nasadit Kiwi teď a nebo až na jaře. Já říkám kdykoliv. Rostliny jsou prodávány v květináči a vysazení do půdy jim udělá jen dobře. Ale při obědnání v tuto dobu můžete každého dobrého pěstitele požádat o pár plodů na ochutnání. Dnes jsem to takto udělal a funguje to. Tak se nebojte a vyzkoušejte. VašekB

od LenkaS v Úte 12. Zář 2006 6:00:44

To nakažlivá diskuse !! Už uvažuju, kde je vysadím

od VašekB v Úte 12. Zář 2006 21:00:35

Tak to je správné, o to mi jde. Nic neprodávám a jen chci ady se toto méněznámé ovoce rozsířilo. Těch vitamínů a ta chuť. To musíte zkusit. No a pokut nemáte na zahradě místo, řekněte o tom známím nebo sousedovi a on vás na oplátku za pár let bude zásobovat plody. Uroda je veliká. VašekB

od sunly v Stř 13. Zář 2006 9:56:49

uplne sa nad tymi fotkami rozplyvam, prosim poradte, daju sa kiwi pestovat aj na balkone, kedze nemam zahradku?

od hejduk v Stř 13. Zář 2006 10:44:16

posíkám fotku rodící čtyřleté arguty
zdraví Hejduk, http://www.pelargonie.cz

od VašekB v Úte 19. Zář 2006 23:19:12

Tak jsem včera navštívil dalšího pěstitele kiwi a přivezl si už dvacátou odrůdu. Na předem domluvenou schůzku s panem inženýrem tajnochrem z Popůvek u Brna jsem se dlouho těšil. Teď je ta nejlepší doba si u pěstitelů a prodejců toto ovoce prohlédnout a hlavně ochutnat. Hodně mně zajímala jeho vyšlechtěná odrůda pod názvem P1. kterou nabízí. Plody jsou podlouhlé, zelené a 4cm dlouhé. Chuť mají dobrou, ale když je srovnám s mojí Weiki, tak není tak výrazná. No ale v porovnání velikosti je veliký rozdíl. O víkendu přidám foto. Pro ty, kteří to k němu nemají daleko přidávám jeho telefon 775773366. Pěstováním kiwi se zabývá 40 let a tak se od něho dozvíte spoustu zkušeností. VašekB

od VašekB v Ned 24. Zář 2006 16:38:33

Tak jak jsem slíbil, vkládám foto k porovnání kiwi od pana Štajnochra P1 s velikostí 4 cm a mé Weiki 2,5 cm. Nezapomeňte se dívat v neděli na Receptář, kde uvidíme kiwi. VašekB

od jacktenrek v Ned 24. Zář 2006 20:01:26

Chlapi super chtel bych to taky zkusit na valašsku, ale ta ruka mě připadá nejak .... mrtvolná... (new_rotfl) Ale jinak se pokusím řídit všemi postřehy ;)

od hejduk v Pon 25. Zář 2006 7:31:34

Pane VaškuB,
pokud se Vám zdá velikost Vašich plodů proti tomu druhému plodu snad podprůměrná, zcela zbytečně je podceňujete, podívejte se, jaké plody pěstuje největší a nejuznávanější producent minikiwi v Americe, klikněte si http://www.kiwiberry.com/index.html
Je to podobné, jako s různými malinoostružinami, které udivují velikostí a zklamou Vás svojí chutí.Tím nechci nic ubírat na kráse tomu druhému, velkému plodu.

od VašekB v Ned 01. Říj 2006 19:56:21

Pospíchal jsem domů z Norského rybaření, abych stihnul Kiwibrani v televizi. Bylo to pěkné ale moc krátké. Ptákoviny nám ukazují půl hodiny a na ostatní zajímavé věci už potom nemají čas. Také kameraman často nestíhá zabrat to, očem je řeč. No a proto Receptář moc nemusím. Určitě má ale své příznivce.
Sklizeň plodů je v plném proudu a tak doporučuji všem ochutnat. VašekB

od VašekB v Úte 03. Říj 2006 21:44:44

Pro ty kteří KIWIBRANí nestihli, nechá se to už přehrát v Receptáři. V neděli to tam ještě nebylo. VašekB

od hejduk v Úte 03. Říj 2006 22:21:19

Pro ty, kteří si ječště nestahovali Receptář, tak je to na odkazu
http://www.iprima.cz/zpravodajstviasport/?460e=1610&544e=1826
- šipkou se rozbalí nabídka, zvolíte Receptář a je to v 39. týdnu / datum 1.10. / pod názvem Kiwibraní

od VašekB v Pon 09. Říj 2006 21:12:36

V pátek jsem navštívil jednoho pěstitele kiwi, s kterým jsem najaře mluvil a prohlédl si jeho rostliny. Tyto rostliny prý koupil před lety v Litomněřicich na výstavě. Plody jablíčkového tvaru jako odruda Urodnaja ale velikosti 1cm no a těch 1,5cm tam bylo hodně málo. Rostlina nebyla příliš moc obalená plody, tudíš velikost nebyla na úkor množství. No ale ta chuť, vynikající, shodla se celá rodina.
Ve čtvrtek mám domluvenou ochutnávku plodů K-1 v zahradnictví Kruh u Jilemnice. Napíši Vám jaké bylo. VašekB

od VašekB v Čtv 12. Říj 2006 21:16:57

Tak už jsem se vrátil z Kruhu. Plody jejich prodávané odrudy K-1 mně velice přebvapily. Jedná se o jejich náhodný semenáč starý asi 20let. Trochu jsem si myslel, že budou maličké a třeba nedobré, ale opak byl pravdou. Plody podobné odrudě Weiki, možmá trochu zploštělejší a působyly mohutněji. I líčko bylo načervenalé. A chuť také výborná. Ti, kteří ji v sutropickém zahzadnictví koupili, určitě neprohloupili a dají mi snat za pravdu. Přidám fotky o víkendu. VašekB

od pavlah v Sob 14. Říj 2006 17:57:17

Dneska jsem si udělala radost. Na výstavě citrusů v Hradci Králové jsem si koupila Ambrosii a MB4 - už teď jsem zvědavá jaké budou.

od VašekB v Sob 14. Říj 2006 21:34:23

Přidáváme slíbené fotografie K-1 z Kruhu u Jilemnice. VašekB

od pavlah v Ned 15. Říj 2006 9:13:47

Vašku,
ta K-1 vypadá dobře - pokud vymyslím kam ji vrazit, tak si ji na jaře asi taky objednám. Nemáš náhodou Mafil od Chovance, já se od něj trochu bojím ho objednat, protože asi před 10 lety jsem od něj objednávala "zaručeně samosprašné kiwi" a je z něj "kluk jako buk", i když teď se mě hodí.

od VašekB v Ned 15. Říj 2006 19:49:59

Jo Mafilů jsem letos od pana Chovance koupil asi 12kusů, tedy i pro své známé. Co z nich vyroste teprve uvidím, ale nebojím se, každá rostlina je s krásnou cedulkou obrázkem, popisem, adresou a nlavně registračním číslem. Tedy jakékoliv falšování registračňíno čísla je nesmysl. Rostliny byly nadherně velké a levné. 2samice + 1samec za 300kč. Byla to nejlepší letošní koupě, navíc můžete obědnat i další věci při jednom poštovném. Jediná věc mně na pana Chovance mrzí, prosil jsem ho už dvakrát aby nám sem dal foto a zatím nic. Asi nemá čas, snat udělá foto plodů a někdy se pochlubí. Jeho velikost může byt velice zajímavá. Ještě k tomu co máte od něho, v nabídce má Weiki a to že je to kluk se asi stát může. Zamněstnává lidi, a z vlastní zkušenosti vím že spolehnout se člověk může jen nasebe. Snat tady někoho neurazím. Jinak moc děkuji za přispění tady v příspěvku. Ptejte se, a hlavně se pochlubte kde a jaké kiwi je právě na trhu. Mám přes 20odrud a stále sháním další. Za pár let je porovnáme. VašekB

od VašekB v Čtv 19. Říj 2006 23:11:21

Tento víkend jsem zase podnikl výlet za kiwim. Najaře, když jsem nakupoval rostliny pro mojí velkou výsadbu kiwi, jsem samozřejmně zavítal k nejznámějšímu pěstiteli panu Hejdukovi. Byla to velice zajímavá návštěva, dozvěděl jsem se spoustu věcí, pěkně jsme si popovídali. Ani jsem se raději nepochlubyl, že jsme s manželkou zahradníci, v tu chvíli bych se možná tak trochu zastyděl. No již v tuto dobu byl pan Hejduk tak vstřícný, že nás zval na svůj kiwiland. Je jasné, že jsem se moc těšil a nejvhodnější doda se mi zdála při sklizni. Byli jsme tedy pozváni tuto sobotu, a tak jsme ráno vyjeli. Při cestě navštívili Kopidlenský kvítek, zde na zámku jsme před 25lety studovali. Moc se nám to libylo a protože jsme byli poprvé, nevěřil bych, že to bude tak veliké. Odpoledne jsme pokračovali dál smněr Kolín. Po dobré písemné navigaci jsme přijeli do obce Netušil kde nás již pan Hejduk vyhlížel. Po hezkém přivítání jsme hned udělali prohlídku a ochutnávku. Moc pěkné, spousta rostlin, spousta plodů. Poprvé jsem ale viděl na vlastní oči, co dokáže udělat nedostatek samečků. Pan Hejduk si při výsadbě myslel, že samosprašné samečka nepotřebuje a tak s ním nepospíchal. Brzo ale zjistil, že opylení není tak dobré a začnul samečky dosazovat. Všechno má ale svůj čas a tak na pořádné samce si možná ještě 3 roky počká. Spousta plodů krásných velkých a mezi nimi malé kuličky, menší než třešně. Ještě jsem to neviděl a je to další velká zkušenost. Jinak musím vše pochválit. Byl krásný sluný den a tak jsme stihli i grilování které bylo též senzační. Po setmnění jsme se rozloučili a musím říct, byl to velice vydařený výlet.

od VašekB v Sob 21. Říj 2006 9:31:23

Přikládáme foto kiwi pana Hejduka z Kiwilandu. Na fotce je vidět i malý plod, který byl špatně opylen.

od hejduk v Ned 22. Říj 2006 7:08:47

K otázce samosprašnosti se může člověk vyjadřovat skutečně až poté, když si vyzkouší v praxi pěstování minikiwi rostlin bez samečků. Proto jsem vysadil pd roku 2001 asi 70 rostlin, všechny samičí. Rostliny od roku 2004 postupně rodily, jejich plody byly různých velikostí, přesně tak, jak je udáváno v odborné literatuře : samičí květy obsahující špatně klíčivý pyl jsou schopny rodit plody, zvláště, jsou- li sprášeny sousední samičí rostlinou ale jejich plody se vyznačují různou VELIKOSTÍ i KVALITOU . Takže po tomto ověření se mi zželelo množství neopylených květů a dosadil jsem samečky. Jeden tříletý, vysazený vedle ohromné rostliny u starodávné zdi se zasloužil svými asi 100 samčími kvítky o opylení asi 20 kg plodů tohoto keře, který - uzujíce podle násady květů - by měl při dostatečném opylovači přes půl metráku plodů. Takže se s 15 dosazenými samečky těším na úrodu, která zajistí, že žádný z příchozích na prezentaci nebude odcházet s prázdnou. Velmi rád bych v této rubrice Zahrada poděkoval za vstřícné úsilí panu Beranovi, který zde odevzdává velký kus práce a hlavně i financí, potřebných na všěechny ty návštěvy, o kterých nás informuje. A na závěr: jeho makrely, která nám v Norsku nachytal byly báječné. Ostataně - co jiného se dá očekávat od tak báječného a pozitivně smýšlejícího člověka.
Zdraví Hejduk, http://www.kiwiland.cz

od VašekB v Stř 25. Říj 2006 22:29:42

Před čtrnácti dny jsem mněl ještě úplně zelené listy kiwi a dnes už je vše žluté. Příroda tedy rychle čaruje, někde to jde ještě rychleji, třeba na moc pěkných stránkách [url]http://kiwi-arguta.unas.cz [/url] je vidět, že zima nůže přijít za chvíli.
Tak kdo můžete, dejte sem své foto, ať vidíme ten rozdíl. A také něco napište. VašekB

od VašekB v Pát 27. Říj 2006 13:39:36

Zasílám podzimní foto. Rychlé sbarvení listů - během 10ti dnů

od anonka v Pát 27. Říj 2006 15:18:00

Pane Hejduk, a jakým způsobem zazimováváte tu čtyřletou argutu na terase v květináči. Aby jí nenamrzly nohy????Nebo ji dáváte někam dovnitř?

od hejduk v Pát 27. Říj 2006 16:57:04

pro Anonku:
nechávám ji venku, jen se musí v zimě při oblevě trochu zalít, aby neuschla. Máte taky něco takového v nádobě?
Zdraví Hejduk

od anonka v Pát 27. Říj 2006 19:06:22

Pane Hejduk, mám. Všechny 4, jak mi je syn na jaře od Vás přivezl. Zdraví nedovolilo udělat plánované úpravy a dát je na trvalé místo do země, asi až na jaře. A teď mám o ně strach, jestli je mám dát do místnosti co se v ní netopí nebo nemusím. Loni bylo i -20 tady u nás, tak jestli je obalit nebo ne. Nerada bych o ně přišla. Každá má svůj domek asi 10 litů, letos jim to stačilo, rostly pěkně. Tak říkáte, že u zdi vydrží....?

od hejduk v Pát 27. Říj 2006 20:01:50

pro Anonku:
nestrachujte se, já mám všechny produkované sazenice přes zimu venku.V žádném případě je nedávejte na zimu domů, jen ať si zvykají. V suchém prostředí doma by Vám mohly vyschnout, nebo byste je mohla ulít. Ideální by bylo zapuštění květináčů do záhonu.To je nejbezpečnějším způsob.

od VašekB v Úte 07. Lis 2006 23:07:35

Protože nikdo delší dobu nepíše a téma se dnes propadlo na třetí stránku, posunu ho nazačátek. Přesto mám ale novinu. Včera navštívil stránky zahrady znamý pěstitel a šlechtitel kiwi pan Kola. Napsal toho hodně, a tak doufám že časem přispěje i sem. Mám z toho velkou radost, už jsem ani nedoufal že se mi ho povede vypátrat. Tak uvidíme. VašekB

od hejduk v Pát 10. Lis 2006 23:01:19

Tak co VaškuB ? Podařilo se vypátrat pana Kolu a získat nějaké informace ?
Zdraví Hejduk

od vrana v Sob 11. Lis 2006 15:57:37

jsem tady jen nekdy, nestiham uz skoro nic, tak jsem nespolehlivy. to moje pestovani uz je vlastne minulost. jen dodnes se mnozi chlubi tim, co vlastne jsem dosadil ja, tezko se hadat. vysli z mojich odrud. ja jsem vychazel ve vsem ze semen, nic jineho nebylo, a kdyz bylo, nestalio to za moc. a i z tech semen to nestalo za moc, mnozi byli nespokojeni.Jen treba u zimolezu, je to vyborne ze semen, lepe se to opyluje, i kdyz nekdy vyjde ovoce hořké i to je jedlé, pak se může ten hořký nechat na opylování, když to někdo nejí.dodnes mne někteří pomlouvají, že jsem prodával ,sice velmi levně, semenáče. Oni prodávají odrůdu, ale pozor, lidé mi říkají, že jim to neplodí, mají několik rostlin a neopylí se to, jsou totiž vyrobeny z jednoho keře, z odrůdy, která sama může být dobrá, ale k opylení potřebuje jiného jedince, geneticky jiného.Tak je to se zimolezem . Že to pletu sem k aktinidiím.
Také mnozí kteří mají dokonce něco patentováno vlastně vyšli z mého.ale nepřiznají to ani za mnic. ono to ale jde vyčíst často mezi řádky.Jsou tam nepřesnosti, nejasné vyádření. Dnes jsou jiné podmínky, dá se už dovézt cokoliv.A mnoho už je tady, jen ještě není namnoženo. a mnohé zdržují průtahy. Snímky nedokážu vložit. Zdravím Kola

od vrana v Sob 11. Lis 2006 17:59:31

kolomikty dozravaji od konce července do srpna až září, arguty od srpna do číjna podle odrůdy či druhu. "pravé kiwi v říjnu, ale v lonskych mrazech skoro vsem zmrzlo, arguta kdo nezaleva mnohym uschla i tomu panovi, ktery za ni vyhral v receptáři. Já jsem to měl v receptáři už 1989, ale bylo to jen sazenice, tak si toho málokdo všimnul.Měl jsem tam rakytníky, zimolezy a jiné.

d paloo v Ned 12. Lis 2006 9:03:19

VašekB môžeš napísať pár slov o Boskoop,mne ju predali ako Boscoop.Vďaka

od paloo v Ned 12. Lis 2006 9:25:11

Tvoj názov je správny ,ten z Prievidze je skomolenina ktorá ma ničila tri roky...Foto jar 2006,október 2006 po -8c.

od VašekB v Úte 14. Lis 2006 22:56:48

Tak k Aktinidii Boskoop toho asi mnoho nepovím. Koupil jsem rostlinu najaře v Liberci v Baumaxu. Rostlina za 300kč ale byla 50% sleva. Mněla moc pěknou cedulku, o výkendu zkusím vyfotit a vložit. Je to jako foto plodů z čehož je vidět, že jsou samozřejmně chlupaté a velikostně asi tak maximálně poloviční než v obchodu. Jedná se asi o holandský dovos, psaní je asi v nekolika řečích ale řekl bych že tam nebude nic důležitého. Mají malovaného samce i samici, tudíž se domnívám, že na rostlině budou obojí květy. Přesně takové má i pan Hejduk na svých stránkách, a shodně jsme to společně konzultovali na jeho kivilandu. Plod se od jeho liší v části bubáčku, Bockoop je spíše špičatější. Protože toto kiwi patří mezi čínské, nasadil jsem ho na jižní stranu včelínu. Tam bude tepleji a tak plody třeba částečně dozrají.Vše ukáže čas, ale v žádném případě se mu nebráním. Uvidíme jak přežije zimu. byla to malinká rostlinka najaře a teď má 3metry. Už pro jejich krásný habitus je stojí zato nasadit a pěstovat. Vždyť je spousta rostlin které nepřinesou vůbec žádný užitek a nadělají spoustu parády. Toto je ale nádherná liána. VašekB

od paloo v Stř 15. Lis 2006 7:25:46

Rastlina je naozaj krásna,ta na obrázku bola vysadená r.2005,zakorenená r.2003.Zimu vlanajšiu neprežila.Foto október 2005.Tento r.2006 už absolvovala jeden ráz -8C.Plánujem ju zvesiť a položiť na zem a prikryť.

od hejduk v Stř 15. Lis 2006 8:43:02

Jednodomé čínské kiwi s plody velikosti asi 3 cm , které zde zmínil a u mě viděl VašekB pěstuji asi 10 let, koupené bylo u Starkla pod názvem Solo Mini. Skutečně má dva druhy květů, samčí a samičí a rodí asi 5 kg na keři. Na rozdíl od hladkoplodých odrůd má chlupatou slupku, kterou je nutno oloupat,nebo dužinu vybírat lžičkou. Vnitřek plodu je rozdělen podélnými přepážkami, podobně jako u citrusových plodů, takže je konzumace na rozdíl od hladkoplodých odrůd argut či kolomikt značně komplikovanější. Tuto odrůdu bych doporučoval spíš jako okrasnou listem, listy zústávají zelené až do příchodu mrazu,opadává až když listy zmrznou. Arguty opadávají už v průběhu října, kdy začnou žloutnout. Z hlediska konzumace jsou tedy arguty nesrovnatelně výhodnější, plody lze pojídat hned po utržení z keře a celé, bez loupání.Někdy dozrají, někdy ne a pokud je otrháte tvrdé, musíte je nechat dozrát v mikrotenovém obalu, jinak se svraští ztrátou vlhkosti. Pro všechny tato důvody doporučuji pěstování hladkoplodých klasických argut velikosti malého angreštu. Větší vyšlechtěné odrůdy jsem ochutnal, ale připadaly mi oproti menším vodnaté, nevýrazné chutí. Když se podíváte na stránku amerického velkopěstitele http://www.kiwiberry.com, uvidíte jejich plody v klasické velikosti.
Zdraví Hejduk

od hejduk v Stř 15. Lis 2006 8:53:35

Oprava :
.....Někdy dozrají, někdy ne a pokud je otrháte tvrdé, musíte je nechat dozrát v mikrotenovém obalu, jinak se svraští ztrátou vlhkosti.....
TOTO se týká popisovaného maloplodého čínského kiwi

od vrana v Čtv 16. Lis 2006 20:50:49

Pane Hejduk, tady mel jeden zahradkar cinske kiwi. byl jsem se na to podivat, kvetl jen samec, bylo jich nekolik. samici kvety jsem nenasel. Na podzim tam byly plody jako v obchode, a pak v zime to zmrzlo.dodnes si nejsem jist co to bylo.A nevim uz kde to vzal.Chci se zeptat, jak byly ty kvety umisteny, jestli vsecky samci na jedne stopce, pospolu, nebo samici pospolu, aktinidie mivaji tri kvety na jedne stopce,ta je casto roztrojena.Nektere stopky maji jen jeden kvet, jine dva.Normalne vsak tri. Samci kvet ma uvnitr jen prasniky, samici ma prasniky a zarodek plodu, na jehoz vrcholu jsou pestiky ve tvaru bilych carek=aktinos=paprsek. Zdravim

od vrana v Čtv 16. Lis 2006 21:10:13

ty male chlupate kiwi meli asi v boskoopu uz davno,jako sbirkove. Dostal jsem od nich suseny plod se semeny asi pred 20 roky, divim se, ze to vytahli.V roce 90 jsem tam byl na stazi a meli tam namnozene uz pekne arguty ve dvou odrudach.Mohli vytahnout mnoho jinych druhu s lepsim ovocem.Ted je jich v seznamech 136, ale mnohe nejsou dost mrazuodolne.Nenasli jste muj clanek v zahradkari asi pred 30 roky o aktinidiich? ja tu mam jen ten co jsem mel u pana Chobotskeho v knihovna kvety č.73.Tenkrat bylo znamo jen asi 40 druhu. Take novym systematidkym tridenim mohou byt vycleneny druhy jako nove.V roce 1995 na svetovem symposiu o kiwi jich meli novozelandane asi 46 druhu, a pan Ferguson vydal tlustou knihu o kiwi, kterou urcite uz mate.Ja ji nekoupil.Muzu se zeptat jestli jeste jsou, ale je to v anglictine a je to dost drahe.

od hejduk v Čtv 16. Lis 2006 21:23:09

Pane Kola,
posílám dvě fotky ze stejné rostliny, je tam viditelný rozdíl, ty květy měly po rozvinutí okvětních lístků jak vyvinutý semeník, tak zakrnělý. To jsem sledovat od začátku. Počty květů a stopek jsem se nezaobíral.
Zdraví Hejduk

od hejduk v Čtv 16. Lis 2006 21:34:07

Pane Kola,
omlouvám se, pořád mi to hlásí, že při vkládání došlo k chybě a to sem peru fotky pravidelně. Napište mi na můj mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it a já Vám ty fotky pošlu přímo.
Zdraví Hejduk
od hejduk v Čtv 16. Lis 2006 22:02:24
Poslední pokus o vložení fotek pro pana Kolu

od vrana v Pát 17. Lis 2006 20:10:49

dekuju za snimky. je dobre si kvety na kazde rostline dobre prohlednout.Jak jsem psal, A.Arguta ve Skiernievicich, polsko, ma podobne kvety, asi je samosprasna. Ja jsem komusi poskytl kolomiktu, Pan se ke mne hlasi kdyz prodavam na vystave, a tvrdi vzdy, ze je sama a ze plodi. uz jsem si delal poznamku kde to je, ale vzdy to ztratim.
Letos jsem hodnotil znova ruzne kolomikty. vyradil jsem ty, ktere maji drobnejsi plody a zaroven tenkou slupku. Velikost plodů není ani tak moc důležitá. vyradim postupne i ty, ktere neobstaly v letosni zkousce sucha a dostaly neprijemnou prichut. Nektere drobnoplode maji pevnou slupku a tolik moc neopadavaji. Nekde v mnoha ruskych knih,/ byly kdysi velmi levne/ jsem cetl, ze je i kolomikta samosprasna. Ja bych to musel davat do sacku, mam vsude i samce, jinak to nezjistim.

od hejduk v Pát 17. Lis 2006 23:35:42

Povšechné informace pro zájemce pěstování minikiwi.
Samosprašné kiwi. Pro zákazníky to zní jako zaklínadlo. Výsledek je žalostný - pokud vůbec něco nasadí. Většinou shodí květy, jako by daly najevo, že pánové by byli přece jenom lepší.

od vrana v Sob 18. Lis 2006 10:05:00

sidonicka Napsal:
-------------------------------------------------------
> Poraďte při nákupu kiwi, na co si dát pozor. Moje
> 2 známé si koupily kiwi údajně samosprašné a po 6
> letech jim kiwi pořád neplodí. Dělají nějakou
> chybu? nebo mají samčí rostlinu?
> Poraďte prosím přesný název nebo i postup při
> pěstování.
>
> děkuju
kiwi, v americe hardy kiwi=mrazuodolné kiwi. mnohé klony, nejvíce z Brna plodí jen pokud je u toho samec, a ještě to moc let trvá a rostou k zbláznění vysoko a daleko než zakvetou.Nejméně roste odrůda ISAi,ta je dokonce asi z 60% samosprašná, ale jestli si koupili weiki, tak ta hodně roste a je jen z 25% samosprašná.Nejlépe se zvládá ta Isai.Potom kolomikty, ty zatim musí mít i samce. At si tam prisadí samce a sledují, jestli to zakvete.Ovsem na jare trochu prihnojit. Další problém nám delá kiwi na jare. Brzy raší, a kdyz naraší a přijde pozdní mráz, omrznou narašené pupeny. Oni hned vyraší další po mrazu, ale na nich už nejsou květy nebo jen omezeně. Proto úrodu nelze očekávat každý rok. V polsku to řeší tak, že v zimě, kdy půda nejvíce promrzne, dají okolo kořenů balíky slámy. Nechají je až do dubna, a pak teprve sundají. Půda zůstane dlouho promrzlá a oddálí se rašení, aby uniklo pozdním mrazům.
Teď už je tady mnoho kulturních odrůd, ty nemám odzkoušené, to nám povědí druzí.

od VašekB v Sob 18. Lis 2006 18:06:27

Vkládám slíbené foto cedulky od odrůdy Boskoop. Přestože byla cedulka celý rok u rostliny - na sluníčku i v dešti, vypadá stále jako nová. VašekB

od vrana v Sob 18. Lis 2006 19:05:22

pěkné, jen asi nestojí za moc. jediná výhoda asi je, ze je to více mrazuodolné nez pravé kiwi.Radsi si zasadím nekterou z nových odrůd arguty.Tohle je spíse jako ozdobná liana.

od VašekB v Sob 18. Lis 2006 22:13:21

Přijímám všechny nabídky nových odrud. Je jedno zda jsou z Polska, Ruska, Ameriky nabo z Čech. Žádné nezavrhuji a rád vyzkouším. Prosím stále všechny, kteří mohou cokoli nabídnout. Jsem tu. VašekB

od vrana v Ned 19. Lis 2006 10:52:23

kdyby se mi podarilo to narizkovat tak klidne.A ja bych uvital ty vase arguty, ja mam z argut jen par semenacu.Ty jsou dobre, ale moc rostou.Jinak mam jen moc odrud kolomikt.Polygamy malo vydrzi, jsou trochu choulostive.Nejvic ze vsech aktinidii je oziraji kocky.Nejsou dobre na ovoce.Jde to jist po uplnem vyzrani, je to moc mekke.Je to jen sbirkove.Samec hodne voni v kvetu. Casem bych zkusil ty druhy s cervenymi kvety a hlavne s modrymi plody=arguta var purpurea, a ten druh se zlutymi plody. V panelaku neni na to misto a na zahradu se dostanu tak jednou za tyden.To nejde rizkovat. Mam vybornou praci.Pracuji pro svycarsky klub, rozdavame lidem penize formou uhrady vasich vydaju.

od vrana v Čtv 07. Pro 2006 21:19:02

ve vápenité jsem to nezkousel, ale stojí to zato to zkusit. actinidia kolomikta zraje uz od konce cervence je nejranejsi, hodi se i do vysokych poloh, ale a.arguta ranejsi odrudy rake vydrzi hodne. hlavne se to musi zalit kdyz je moc sucho.

od VašekB v Pát 08. Pro 2006 17:38:13

Tak už to jsou 3 měsíce co mohu kdykoliv jíst plody mé odrudy Weiki. Začínal jsem 4 září a teď pomalu budu končit, protože budou snědené. Letos jsem si dobu prodloužil uskladněním v ledničce. To se mi to hezky povedlo. VašekB

od VašekB v Sob 09. Pro 2006 20:21:55

Chtěl bych znovu upozornit na moc pěkné stránky, které si autor snad schovává a nepříjde sem mezi nás aby se pochlubil. Tak mu je prohlédněte. http://www.kiwi-arguta.unas.cz
Já se přiznám, řez jsem udělal už před týdnem. Každoročně jsem řezal až v únoru a to už bylo pozdě. Rostliny hodně brečely, když to porovnám s kapajícím kohoutkem, klidně řeknu 5litrů za den na rostlinu. Samozřejmě ne když chumelilo, ale když se opřelo jarní sluníčko.
Také jsem si všiml, že rána po odstřižení se normálně nehojí, stejně tak jako u viné révy. Proto jsem řezy dělal dále od očka.
Nebojím se že by bylo brzo nebo že by dřevo nějak namrzlo.

od stanos v Ned 10. Pro 2006 16:31:08

Moc děkuju za pochvalu mých stránek o kiwi, ale já se necítím být odborníkem na jejich pěstování! Dokonce se necítím být odborníkem na pěstování čehokoliv! Celý život mě živil těžký průmysl (chemie a hutnictví), posledních třicet let pak řídící a průmyslové počítače. Amaterskému zahradničení se (mimo mnoha dalších koníčků) věnuji posledních osm let v důchodu a tak, jaký já jsem pěstitel:S Proto se jen pokouším o soustavnou dokumentaci vegetace čtyř sazenic kiwi, které jsem získal u pana Hejduka v květnu 2004. Dokumentuju také své pokusy s pěstováním ačokčí (http://achocha.unas.cz)a protože pěstujeme na naší rodinné zahradě kdeco a jedním z mých koníčků je i fotografování, pokouším se udat fotky ze zahrady i na dalších svých stránkách (http://biozahrada.unas.cz). Jsem tedy spíše takový webový fotozahrádkář :lol:. Zdravím všechny zahradníky, zahrádkáře, pěstitele všeho možného i nemožného, speciálně pak všechny odborníky na pěstování kiwi!
S.Krčka (tu)

od vrana v Ned 10. Pro 2006 17:37:30

fotka mluví často víc nez se mluví verbálně.Já jsem ale měl potíže na svetovem symposiu, ze nekteri vedci neumeli precist ani fotku.

od vrana v Sob 16. Pro 2006 20:53:18

ne není to létem. Aktinidie mají moc druhů, nejranější dozrávají už koncem července,jiné v srpnu,jiné v září,jiné v říjnu a jiné v listopadu,kdy se oberou a nechají bud v chladu ke skladování, nebo v teple k dozrání.A.kolomikta má nejranější, ale i pozdnější.pak jsou teprve ty naše osvědčené arguty a jim blízké druhy.

od paloo v Úte 26. Pro 2006 17:24:59

Tak asi takto vypadá tá mrazuvzdorná krasavica Booskop v tomto čase a to najsilnejší mráz u nas bol -8C koncom oktobra.

od vrana v Úte 26. Pro 2006 18:16:50

Jeden známý to pokryl slámou a zabalil, ale myši mu to ožraly pod obalem.V rusku prý v zimě ušlapávají okolo stromků sníh,protože hryzci okusují kůru pod sněhem.
Pokud by teda hlodavci hrozili, je tu jedna rada: sehnat sušené švestky a nesníst je všechny, sem tam nějakou schovat do trávy někde v zahradě.Spolehlivě přilákají kunu, která udělá pořádek s hlodavci a prý i s krtkem.Mimo jiné miluje sušené švestky.Je to noční zvíře.

od VašekB v Úte 26. Pro 2006 23:06:20

Je 11 hodin večer a po prohlídnutí fotek jsem nelenil a s baterkou zkontroloval tu moji. Naštěstí je v pohodě. To mě tedy hodně překvapuje jak popraskala kůra. Jestli ta rostlina nebyla ještě připrávená na takovou zimu. Unás ještě tak moc nemrzlo, snad tak do -4 stupnů. Letos se zima opozdila a já lituji, že jsem nenechal nazkoušku plody na rostlině aspoň do vánoc. Jinak z ledničky jsem je jedl ještě dnes, naprosto jsou v pořádku, jen jich je už pár. Zkusil jsem i z mrazáku, ale to už není ono. Je to chuťově jak jiné ovoce. VašekB

od paloo v Stř 27. Pro 2006 6:09:13

Rastlina bola kúpená v Prievidzi r2003.Vysadená von bola až na jar roku 2005.Vlani u nás o takomto čase bol meter snehu tak sa zdála v pohode o to strašnejši bol pohľad na jar.Nakoniec bude najlepšie kupovať tie rastliny v tých šopách...

od paloo v Stř 27. Pro 2006 18:47:09

Boscoop po funuse...

od karel2 v Stř 27. Pro 2006 21:36:16

Stejně jako Boscoop dopadlo moje minikiwi v zimě 2004-5. U krčků se kůra do jara zcela odloupala. Vloni pod sněhem dopadlo dobře. Letos jsem ho před zimou zahrnul pro jistotu hromadou kompostu jako růže.
Zajímavé je, že kůra praská a loupe se těsně u země, nikoliv výš.

Letos se poškození rostlin patrně dají očekávat ve zvýšené míře, protože po poměrně dlouhém teplém počasí najednou přijdou mrazy.

Teď me mrzí, že jsem kompostem nezasypal i klanoprašku.

od vrana v Čtv 28. Pro 2006 10:03:16

Karle, tohle jsou odolné věci, ty snesou i -50, nemusíš to zasypávat. Ale fakt nevím, proč ta aktinidie Boskoop odešla.Mně tak odešly všechny pravé kiwi, které jsem vypěstoval ze semene.Už dávno.Už to s nimi ani nezkouším, a minulou zimu odešly i mým známým, kteří to měli na jižní zdi a každoročně sklízeli.
Měli bychom tady umožnit,ukázat cestu jak získávat nové druhy a odrůdy kiwi.Surfovat po zahraničí hlavně v rusku ,číně, korea, japan, taivan,chjnan, indonésie.To jsou už subtropy a tropy, ale jsou tam vysoké hory a tam rostou kiwi odolné mrazu, které by mohly růst i u nás.I Káthmandú,tam se z větví dělají visuté mosty.Má to obrovskou pevnost v tahu a malou v lomu.Proto při řezu musíme rozstříhat na kousky,kdybychom ustřihli a chtěli vytáhnout větev, polámali bychom všechny dobré, které chceme nechat.

od karel2 v Čtv 28. Pro 2006 14:00:19

Mám dojem, že u mě to byla kombinace mrazu a sucha u nové sazenice, která přece jen roste poněkud jinak, než sazenice několikaletá. Mladé sazenice ukončují růst poněkud později, než starší, později zatahují mízu. Náhlý mráz jim proto vadí víc.

Proč popraskala kůra u starší rostliny Boscoop si mohu vysvětlit jen tím, že přece jen byl letošní podzim dost teplý a mráz patrně na rostlinu přišel náhle.

I z bambusů máme zkušenosti, že ve vyšších polohách, kde napadne sníh a drží dlouho, se bambusům daří lépe, než v nižších polohách, kde bývají holomrazy.

od VašekB v Sob 30. Pro 2006 23:04:16

Právě jsem dojedl postední plody z mé arguty. Je konec roku, doufám že ještě letos dosáhnu 10 000 přístupu na toto moje TéMA, které jsem od počátku zamněřil na rozšíření pěstování KIWI. Nevím jak moc se mi to povedlo, je to taková kapka v moři. Čekal jsem, že se přidá více lidí a všichni se hodně dozvíme. No uvidíme, co nám ten nový rok přinese.
A tak chci všem příznivcům livingu a zahrady popřát do nového roku hodně zdraví, štěstí, pohody a ať nám všechno roste podle svých představ. VašekB

od vrana v Ned 31. Pro 2006 9:18:12

Vašku, lidem něco sdělit, to je moc těžká věc.Zvláště u nás, když lidé vpadli ze socializmu do svobodného/to je rozhodující/ ale velmi divokého kapitalizmu se špatnými zákony.Lidé se zklamali a nikomu a ničemu nevěří.Já nabízím lidem peníze a oni nechtějí, nevěří.Ty nabízíš jedno z nejlepších ovocí, nevěří.Já propaguji aktinidie kolomikta už dávno.teprve když někdo přijde ochutnat, ihned to chce mít, když vidí, že mi to bez problémů roste a je to tak dobré.Pan Hejduk to vzal za správný konec, kiwiland,aby mohl pozvat lidi do zahrady a ukázat jim to, aby ochutnali. to já nemohu,zvát lidi, jen zcela vyjímečně.nemám to v kultivovaném stavu. takže tady vykládat těmhle lidem, no nevím jak uspěješ.Pamatuji se,že jednou když francouzi založili plantáže arguty, byly plody k dostání ve francouzské prodejně na jindřišské a byly na rvačku.pak ale výkupna snížila cenu a pěstitelům se to nevyplatilo, tak plantáže zrušili.Je to dost pracné a cenu 400.- za kilo je málokdo ochoten dát.Ještě tak po 10 deka.

od paloo v Ned 31. Pro 2006 9:34:09

Páni pridám sa k Vám, kým to ludia neokoštujú sú nepresvedčitelní,skorej tvrdia že je to zlé ten a ten to pestoval nedalo sa to jesť.To isté som mal zo zemolezom,ktorý niektorí pokladali za ľulok gvínejský...Keď však skusili zrazu je to o inom,každý by chcel.

od anonka v Úte 02. Led 2007 22:30:30

A čemu se divíte? Lidé se opravdu zklamali a mají strach utopit peníze v něčem, co neznají. Je stále hodně těch, pro které je stokoruna dost velký obnos. Taky jsem musela doma těžce zdůvodňovat proč vydám peníze za něco, co nemá žádný soused a není jisté, že z toho něco bude. Ukecala jsem to na fakt, že v Praze žije syn a tudíž ušetřím na poštovném.. :D Takže pohádka o tom jak chudá holka ke kiwi přišla bude pokračovat na jaře až budou letošní mláďátka kvést tak snad opět dojdu vážnosti a přestanou na mě hledět pohledem "naše mama se zbláznila" :P
Už se těším. Kamarádku jsem přemluvila k pěstování jen tak, že jsem jí už letos zakořenila řízky a dala jí je. Ne kvůli penězům, ale kvůli nedůvěře by si je nekoupila.
A to nechci vidět, jak budu zdůvodňovat květiny, které jsem si v netových katalozích vyhlédla, to asi neprojde, nedají se jíst (new_rotfl) (new_rotfl) (new_rotfl)
Paloo - kolikaletý zimolez plodí?

od paloo v Stř 03. Led 2007 3:19:12

Čau anonko,keď to nie je semenáč tak na druhý rok po vysadení.Hodne šťastia.

od paloo v Stř 03. Led 2007 8:35:38

Názorný príklad,že už tak mladá rastlina plodí.

od anonka v Stř 03. Led 2007 9:46:40

Ou, a vím já zda to je či není semenáč? Co mi pošlou to zasadím.....Dá se to nějak pro absolutního laika poznat?? Nebo musím čekat do .....kdy to vlastně kvete?

od paloo v Stř 03. Led 2007 12:28:00

anonka prejdi na stránku kamčatská borůvka je tam adresa na p.Pešeka a ten ti isto pošle rastliny z odrezkov.Výber má bohatý to mi ver.

od paloo v Čtv 04. Led 2007 16:47:51

www.stareodrudy.org

od VašekB v Pát 05. Led 2007 22:31:21

Jsem rád, že jste tady stánky http://www.stareodrudy.org/ připomenuli. Je tam nabíbka i Kiwi a dokonce i s obrázky. momentálně má pán v nabídce pouze Weiki, ale jak je vidět bude mít i jiné arguty i kolomikty. Při prohlédnutí stránek je vidět, že se zde nechá koupit ledacos a asi i dobudoucna se máme naco těšit. Věřím, že je ale i pro zahradníky těžké sehnat nové matečné věci a ty než se dostanou na trh, tak pár let rostou. VašekB
od anonka v Sob 06. Led 2007 13:26:4
Já si nevšimla, že v Bojkovicích se školkař jmenuje Pešek...

od paloo v Sob 06. Led 2007 18:07:24

anonko prikladám ti foto už kráne rozkvitlého zimolezu

od anonka v Sob 06. Led 2007 18:39:05

Paloo to chceš říct, že kvete teĎ????????????????? To abych ráno nazula holiny a šla se podívat....

od karel2 v Stř 17. Led 2007 12:22:33

Téma "To je nádhera" se původně týkalo kiwi. Kamčatské borůvky jsou samostatné téma. Proto zkusím téma vrátit.

Současné vysoce nadnormální teploty kiwi jistě neprospívají. Mohlo by brzy začít rašit. Proto by možná bylo vhodné rostliny a půdu kolem nich zastínit, jak někde psal vrana. Silnější vrstvou slány, aby se půda zbytečně nezahřívala. Takový způsob jistě funguje za mrazů. Ale co nyní, když většinou nemrzne ani v noci a jak se zdá, hned tak mrznout nezačne? Zato slunce už pere docela solidně. Zvláště do auta. Černá fólie nebo nastýlka by mohly situaci naopak ještě zhoršit. Tak co s tím?

od vrana v Stř 17. Led 2007 14:48:56

vyrobit kusy ledu a položit okolo, tady je výhoda, že kořeny jsou poměrně hustě, ale blízko rostliny,nehluboko.Možná v pet lahvích?

od anonka v Stř 17. Led 2007 16:27:48

To jako doopravdy???

od vrana v Stř 17. Led 2007 20:16:14

lepší by bylo kostky ledu,které leží větší plochou, ale nevím jak je vyrobit v malé ledničce.
Nelekejte se, to hlavně letos je taková hrůza s tím počasím.jinak s tím nic neděláme, a když přijde pozdní mráz a omrznou narašené výhonky a pupeny, tak hned další dny vyraší nové pupeny a jede se dál, jenže v těch co zmrzly byly květy,v těch nových už je jich moc málo.Takže, v našich podmínkách u aktinidií není úroda každý rok, ale to vůbec nevadí, je to tak velmi dobré ovoce, že se vyplatí si na něj počkat a v roky kdy je ho až moc je to radost a pochoutka.Já ještě pojídám džemy z nich.Mám je po celé zahradě 1000m2,spolu se zimolezy a to už víc než 30let.To zchlazení, to experimentujeme, letos hrozí újma.Přišel jsem k nim tak, že nikde nebyly tak jsem jezdil z Ostravy do Prahy do knihovny na slezské a studoval, pak objednával semena ,učil se je křísit z velmi hlubokého spánku nechal roky růst a selektoval.Dočkal jsem se že dnes už to ví dost lidí a díky Vaškovi se o tom tady bavíme, který to zpropagoval,poznal totiž že to je moc dobré a diví se jako i já, proč už to dávno každý nemá.to proč, to už jsem tady párkrát vysvětloval.Když se mnou zametli ve zkušebně, jezdil jsem na vědecká symposia a cestoval trochu kolešm toho

od paloo v Pon 22. Led 2007 10:04:58

S odstupom času mi je stále viac ľuto môjho Boskoopa ktorý zmrzol hneď pri prvom mraze -8C.Dnes radosť pozrieť von,ráno -1C teraz krásny slnečný den.

od viu v Pon 22. Led 2007 19:57:41

tak určitě budeme pěstovat kiwi. Všimla jsem si, že VašekB ho má v květináči. Jak přezimujete? Děsí mě, jak dlouho nám bude živý plot růst.... Kdy je nejlépe ho koupit a zasadit? Snáší přesazení? stačí 1samec a 1samice?
děkuji za rady

od vrana v Pon 22. Led 2007 21:08:42

po přesazení je to načechrané, ušlápnout trochu a zalít, v té nakypřené půdě většina uschne. a zalít. mělo by to ale mít drenáž, aby se to nezamokřilo.Rusové doporučujou vykopat příkop asi 60krát 60cm, na dno dát větve, kompost, hlínu navrch

od VašekB v Pon 22. Led 2007 23:54:20

Když si prohlédnete sránky http://www.kiwiberry.com/ uvidíte že rostliny přesazují i kidně veliké. Já bych se toho nebál, protože vytvářejí mnělko a na povrchu spoustu jemných kořenů. Pěstování v květináči je spíš takové týrání a spousta hlídání zálivky. Rostlina pěstovaná ve volné půdě má prostě přirozené podmínky. Samce si určitě kupte, ikdyby Vám prodejce tvdil že je stoprocentně samosprašné. No a u jedné odrudy bych nikdy nezustal. Každému doporučuji vykopat díry, dát dobrou zem a potom koupit teprve rostliny a hned nasadit. Takto to máte pěkně naplánované, vidíte kolik rostlin se Vám tam vejde a tolik jich koupíte. Když to uděláte opačně, sazenice jen tak v kontejneru někde položíte a špatnou péčí rychle odejdou. VašekB

od Kohant v Ned 28. Led 2007 12:25:51

Dobré téma, dobře zamaskované zavádějícím názvem, na který jsem nikdy neklikl v očekávání nějakých obrázků ala mikiho zahrádka.

Při případném přesazování kiwi nezapomeňte své kočce přinést několikacentimetrový kousek kořínku. Ten zážitek stojí za to.

od VašekB v Pon 29. Led 2007 19:33:30

Tento název jsem zvolil z důvodu lidské zvědavosti. Ono kdybych napsal Kiwi, lidé si řeknou to mě nezajímá a nepodívají se sem. Dnes mě ale mrzí, že nejde název přidat, protože jsem zjistil, že by se to samo dostalo do vyhledávačů. Tím by se zvětšila i sledovanost. A oto mi jde. Toto ovoce si zaslouží pozornost. VašekB

od vrana v Ned 04. Úno 2007 10:49:38

Snad se mi tam objeví ten opravený název diskuse, zkouším, ale zpětně to asi nepůjde.

A s podobným výborným ovocem které jsem přihlásil do stát. zkoušek v roce 1986 mi paní.... přihlášky zamítla.Prý ona rozhoduje o všem, a když někdo něco chce, tak záleží nikoliv na faktech, ale na tom, co si ona přeje a také se musí dobře platit.
Záleželo ale více na tom, že osoba dělala politickou kariéru komunistickou a urvala koryto.V roce 90 jsem se ozval, že takhle to dělat nejde.Poslali mi sem pána. který mi vysvětlil, že oni tam nahoře jsou vysocí odborníci, že na takovou funkci se musí 10 let zaučovat, a že za ně prostě není náhrada.

od HelaF v Ned 04. Úno 2007 10:58:52

VaskuB
O pestovani kiwi jsem premyslela od lonska, kdy jsme se nastehovali do noveho a zakladam zahradu. Muj cil je celosezonne ozobavaci zahrada. Vyhledla jsem si od pana Hejduka soupravu 3 sazenic samcich + jedna samici.
Ted kdyz jsi sem dal tu smutnou zpravu, tak nevim kde rostliny letosni jaro zakoupit. Myslis ze rodina Hejdukovych bude prodavat lonske rizkovance?
U jinych prodejcu jsem podobnou nabidku nenasla.

od vrana v Ned 04. Úno 2007 11:37:10

Nezapomeňte kliknout na muchovníky.
dostali jsme odkaz, na kterém je vše o muchovníku
tak by se to určitě mělo dělat s každou čeledí ovoce,na jedné adrese je úplně všechno.Jen mykorhizu tam ještě hledám.Ta je dost důležitá ač o tom dodnes málokdo ví.Opylování se také často zapomíná, stačí hrstku rákosu do pet lahve a je hnízdo pro samotářské včelky.ještě nějaké květiny, kde by braly výživu v době, kdy aktin.nekvetou.V číně chovají pro opylení aktinidií Apii surinama.To by bylo pro zahrádkáře asi zbytečně složité.

od vrana v Ned 04. Úno 2007 11:58:09

helaF, objednat tam to snad můžete zkusit, ale obráceně než píšete, asi jste se jen přepsala= myslíte asi 3samičí a 1 samčí.
Já žel sazenice nemám.Možná je mají www.exotickerostliny.cz

od HelaF v Ned 04. Úno 2007 12:27:12

To Vrana
Myslela jsem samozrejme 3 holky :)
Diskusi muchovnik velice peclive sleduji (ale neprispivam, nemam zadne zkusenosti)a nyni hledam dodavatele zajimavych odrud v mem okoli. Sazet ho ale musim az na podzim, musi se jeste udelat plot, blizko ktereho muchovnik planuju zasadit. A dalsi ovocne stromky. Velmi me zaujala jednou vami zminovala kerovita odruda visne. Nevite kde by se dali dohledat dalsi informace?

No vcelky si na zahrade asi chovat nebudu, mam moc male a zvedave deti a v rodine silnou alergii na vceli stipnuti.

Ja jsem na svoji novou zahradu na podzim už stihla zasadit rybizy, kanadské boruvky i jednu kamčatku. Letos budu sazet ostružinu a maliniky.
Helena

od vrana v Ned 04. Úno 2007 16:45:25

objednali jsme dovoz višně zatím do výzkumu.pokoušíme se stáhnout semena , zatím nevím, zda tady už někde jsou, není to zase taková tajná věc, v rusku je to na zahrádkách běžné, dá se to i množit semeny.V kanadě to je taky běžné
www.saskatoonfarm.cz

od VašekB v Ned 04. Úno 2007 20:50:50

Prodejci kiwi se najdou tady v tomto tématu, možná když budete mít čas, bude tu napsaný někdo třeba i z vašeho okolí. Někteří zasílají i na dobírku a zrovna si vyberete i jiné rostliny. Rostliny které má připravéné pro Vás pan Hejduk, bude zařízené provás doručení někým z rodiny. Až zjistím více, napíši to sem i na http://www.pelargonie.cz do diskuse. Prosím vyčkejte.
Kolekce pana Hejduku byla vhodná tím, rostlina č.1 je prý kříženec s kolomiktou a tak brzo zraje. Č 2 je známá a hodně pěstovaná Weiki. Č. 3 je samec- /velice důležitý/. Č.4 je Mičurinova odruda Urodnaja, která je hodně pozdní a hodně úrodná. Na prodej tam jsou i rostliny z předloňského řízkování. Všechny rostliny které jsem viděl, byly moc pěkné, silné a s nádherným kořenovým sistémem. Prostě pan Hejduk to měl zkušenostmi vychytané. VašekB

od franco25 v Ned 04. Úno 2007 21:35:16

ahoj Vasku velmi rad by som zacal s kiwi som z okolia Tatier aku odrodu by si my odporucil? Popripade nevies o nejakej pestovatelovi kiwi na Slovensku?
Dakujem Franco

od vrana v Pon 05. Úno 2007 19:17:00

uz se tady psalo, ze aktin. arg jde pěst.do výšky asi 650m n. m. a já dodávám, že a. kolomikta asi do 900-1000m. n. m.
Psalo se taky, že někdo je kupuje u citrus clubu, někdo na www.stareodrudy.org.

od VašekB v Pon 05. Úno 2007 19:22:44

Protože se možná jedná o vyšší nadmořskou výšku, volil bych odrudy ranější, aby dozrály. Já jich ještě moc neznám, vše ukáže čas. Mám 13-14let odrudu Weiki a ta se pěstuje nejvíce. Včera jsem psal, že Urodnaja je hodně pozdní. Také bych nedoporučoval Issai, ta má být náchylnější na namrzání. Možná by bylo dobré zkusit i Kolomikty, brzo zrají. Na slovensku o pěstitelích nevím, přeci jen je to dále, ale to by mohl poradit Honza - vrana. Ví tam o někom a zrovna by se mohl vyjádřit i ke kolomiktám. VašekB

od vrana v Pon 05. Úno 2007 20:39:34

samozřejmě že do vyšší polohy napřed kolomiktu, ta je nejranejší, pak rané arguty, ale já arguty dosti neznám, nevím, která je ranejší a která pozdnejší.Poslední dobou už nesleduji 4asopis Actinidia enthusiast magazin a jiné zdroje, ac je to moc zajímavé a jede to stále dál, nové věci dotažené z olastí vých. azie a číny, tam hlavně je toho moc. V rusku to už dost poničili v tajze, oni na to chodí do přírody, a sklízejí to tak, že to useknou, strhnou, oberou, rostlina je zničena.
Hrozí vyhynutí. to je smutné ale chtěl jsem to uvést.

od vrana v Pon 05. Úno 2007 20:42:45

Nevím, zda se už vzpomenulo, že aktinidie, zvl. arguta je takový malý dravec mezi rostlinami. šplhá ovíjejíc se okolo prutů jiných rostlin, obvine je těsně, tak že nemohou růst, uškrtí se, ztratí listí, a aktinidie má světlo sama pro sebe.

od franco25 v Pon 05. Úno 2007 21:27:49

hmmmmm tak to teda vyzera, ze na slovensku som asi sam :( co je dost smutne. Pisal som aj panovi Hejdukovi no ma nieco s mailom tak teraz neviem tych odrod je dost to mam v tom hokej...

od Zuzana V. v Úte 06. Úno 2007 8:21:13

Prosím o radu. Objednala jsem si kiwi - A. kolomikta ze zahradnictví v Kruhu. Bylo mi oznámeno, že sazenice dostanu poštou už zítra, nebo pozítří. Trochu mě to vyděsilo, protože s pěstováním zatím nemám žádné zkušenosti a mám obavy, že asi není vhodné už teď je vysazovat do zahrady. U nás v Liberci jsou v těchto dnech noční mrazy. Poraďte mi, prosím, co mám s rostlinami udělat, aby do jara přežily. Děkuji

od paloo v Úte 06. Úno 2007 10:44:36

Na Slovensku si isto nie sám pošli mail,pošlem ti cenník od jedného pestovatľa,nie je však z Sk.

od VašekB v Úte 06. Úno 2007 20:33:18

Zuzano, vubec se nebojte, že by se rostlinám něco stalo. V Kruhu jsou stejně rostliny v květináčích posazené na zemi. Zima a mráz k ním může zrovna tak jako Liberci. Až Vám rostliny přijdou, udělejte na záhonu rýčem menší díru a i s květináčem je prozatím zasaďte. Vlastní výsadbu udělejte až budete mit čas. Musím tedy říct, že pro jaké koliv sázení jsou stále moc pěkné podmínky. Je jesné, čím dřív nasadíte, tím lépe roslina poroste. V zimě totiž hodně rostou kořeny, a tak bude mít najaře hned větší sílu. Rostliny si řádně označte která je samice a samec!!! VašekB

od Zuzana V. v Úte 06. Úno 2007 21:12:03

Díky VaškuB, už jsem byla celý den v napětí, že se nikdo nenajde, kdo by poradil. Konečně jste se objevil, ještě jednou děkuji. Ptala jsem se také proto, že nevím, v jakých podmínkách byly sazenice v Kruhu - jestli venku, nebo ve skleníku. Proto jsem se bála je zasadit ven. Ještě mám jednu neskromnou prosbu - kdybych si během dalšího pěstování kiwi nevěděla s něčím rady, můžu se na Vás obrátit ? Nebudete to považovat za obtěžování ? Přeji Vám pěkné, snad už předjarní dny. Zuzana V

od VašekB v Úte 06. Úno 2007 23:18:30

Pro Zuzanu i ostatní pěstitele kiwi jsem k dizpozici na SMS 777109730. Po zaslání pevné linky mohu volat zdarma mimo špičku a o víkendech. Předem ale všem radím nejdříve pročíst celé toto téma, potom http://pelargonie.cz a uvidíte, že skoro vše je již napsáno jen si to přečíst. Potom stačí jen konzultace, výměny názorů a případně rostlin. VašekB

od VašekB v Ned 11. Úno 2007 20:55:23

Protože věřím, že toto téma o kiwi sledují i zapálení pěstitelé tohoto výborného ovoce, mám dotaz. Jsem domluvený s panem Matějkou [url] http://www.pawpaw.cz[/url] Který je ochotný nám dovézt rostliny z USA. Sice je cena trojnásobná než zakoupené rostliny u nás, ale takto by jsme se dostali k novým a asi i dobrým odrudám. Problém je v tom, že výběr je z více jak 20 odrud. Já bych je těžko finančně obsáhl a tak se ptám, zda by se někdo nepřidal. Mám obědnané pouze Arguty a to za určitý finanční obnos. Kdyby nás bylo více, mohli by jsme si tento materiál už příští rok v řízkách vyměnit. Obědnávka musí být vyřízená do konce února, aby rostlina včas přišly. Tak pokud by se někdo takový našel, kontaktujte prosím pana Matějku e-meilem. VašekB

od VašekB v Stř 14. Úno 2007 17:59:43

Chtěl bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost s odrudou Kiwi ,,SOLO" od Starkla. Nabízí ji v katalogu a dozvěděl jsem se od nich to, že je nakupují od dodavatele z Francie. Více mi neřeknou přesto že jsem se třikráte dotazoval. Bylo i v loňském katalogu a tak se domnívám, že pokud ho někdo koupil dříve, mohlo by už rodit. Podle ceny by to měly být už velké sazenice /je psané že plodí druhým rokem/. Tak pokud ho někdo má, prosím napište sem a nebo na můj imeil kovoberanZAVINáčseznam.cz Adresa je napsána samozřejmě poloskrytě. A Kohant, adresu jsem hledal víc než půl hodiny a nic. VašekB

od VašekB v Čtv 15. Úno 2007 16:16:42

,,SOLO" od Starkla? Tak zatím se nikdo neozývá. Ještě mě to stále vrtá v hlavě, pan Hejduk píše o svém ,,Solo Mini" od Starkla jako o čínském. Bojím se, že nabídka katalogu Starkla je zase nějaká kulšárna. VašekB

od vrana v Čtv 15. Úno 2007 16:40:08

Navíc když se objednávají semena z botanických zahrad a arboret, často je zasláno něco jiného než se žádá, cedulky jsou pomíchány,personál neznalý. A ve školkách často dochází k pomíchání cedulek, odrůd, samců se samicemi.To jsem zažil i v holandsku, stalo se to ve dvou měsících dvakrát.Prodat se to musí i tak,Ač je to nefér.
Stále mi tu chybí seznam toho, co mají už citrusáři.mně se neozývají.Také pan Štajnochr má nějaké odrůdy, tu starou co měl už jeho otec.V botr. zahradě v Brně na kopci u školy se mně zahradníci ptali proč jim arguta plodí jen velmi málo.Je to takový typ, já od ní mám samce a vůbec mi nekvete.Mám ale jiného ze semen a ten kvete silně a láká včely,jako by se rojily. Zajímavý samec arguty je v Bot. Zahradě Brno kolárova=dole ve městě v centru.Na plotě u vchodu.Pan Štajnochr ho množí.

od Petr5 v Čtv 15. Úno 2007 18:41:30

Já mám Argutu koupenou u nás a každý rok plodí celkem dost. Množí se bez problémů řízky. Tohle foto je už v době kdy byla sklizena asi polovina plodů.

od VašekB v Čtv 15. Úno 2007 21:58:59

Jsem rád, že konečně někdo přispěl a to i s fotkama. Petře: nevíte o jakou odrudu jde. Zdá se to být Weiki, ta je hodně úrodná a ještě mě zajímá zda máte samce. Rostliny je potřeba hodně prořezat, budou více plodit a lépe vypadat. Zítra dám foto svého prořezaného. VašekB

od VašekB v Pát 16. Úno 2007 22:42:44

Tak zkusím přiložit fotografie rostliny před řezem a po řezu který jsem udělal hned na začátku prosince. Nevím jak moc to je rozeznatelné, při focení mi nevycházelo světlo. Rostliny jsou nasazené vedle sebe, tedy samec a samice. Samozřejně že se potom špatně hledá samec který je potřeba více redukovat protože je mnohem dravější. Tak samce usměrním ještě po odkvětu. Proto radím ostatním, nedávat rostliny úplně vedle sebe.

od HankaS v Pát 16. Úno 2007 22:48:13

A jaká by měla být maximální vzdálenost samčí rostliny od samičí?

od VašekB v Pát 16. Úno 2007 23:51:16

Na tuto otázku se nedá přesně odpovědět. Píše se, že má být 1samec na 8 samic, a vzdálenost do 10metrů. Ale každý máme jiné podmínky, máme včely a vždy jsou rostliny jimi obalené a i čmeláky navštěvované. Přesto však samců na zahradě vysadím víc a usměrním je silným řezem podle potřeby. Samozřejmě že samic předpokládám spoustu na své zahradě. Všechny nové rostliny sázím od sebe na 2m. Vedení chci udětat třemi výhony 210cm dlouhými na vodorovnou drátěnku širokou 140cm.
Jinak kdo už kiwi máte, mužete ho jednoduše rozmnožit hřížením. Během léta zakoření a na podzim už jen přesadíte nebo dáte známím. VašekB

od HankaS v Sob 17. Úno 2007 9:01:19

Vašku díky, tohle jsou přesně informace, které jsem chtěla znát. Já chci dát právě každou rostlinu jinam, ale do deseti metrů by se to snad mělo vejít. Jednu stěnu mám asi 3 metry dlouhou, tak tam by tedy mohly jít rostliny 2.

od vrana v Sob 17. Úno 2007 9:17:41

a samce někam na strom, kam se nemusí lézt.
Vašek to má už na střeše.Žebřík se bude hodit.
Jen Issai by se dala sklízet ze země,ta nejmíň roste.Jiné rostou asi dvojnásob, Isai je standard růstu.

od HankaS v Sob 17. Úno 2007 9:27:46

...ale když se vysadí ke stromu, neudusí ho, když tak bujně roste?

od VašekB v Sob 17. Úno 2007 18:51:45

Při nasazení ke stromu, tedy většímu bych viděl problém hlavně v tom, že by se mohlo stát spíš to, že nám kiwi uschne. Nebo pokud nebude mít dost živin, bude ze špatných podmínek jen živořit. Přikláním se k normálnímu přisazení poblíž, ale tak aby se navzájem moc nesmotali a mi je odsebe rozeznali. Samce usměrnovat rázným řezem. VašekB

od vrana v Sob 17. Úno 2007 21:41:16

udusí to někdy větev,která je méně než asi8cm tlustá, jinak strom už ne.Špatně se to řeže na stromě a špatně se sklízí ovoce, ale nějakou oporu to chce.Plot to není dobré, ovine to dráty a škrtí se to, a tíhou to plot strhne.Mělo by se počítat s tím, že koruna je značně těžká a je to dlohověká rostlina.řekl bych, že je těžší podstatně než vinná réva.M.J. mám tady vinnou révu, která je používána na vysoká vedení révy na domy a j. jako podnož, je to úplně divoké,jen jako podnož.

od Tchorik v Ned 18. Úno 2007 22:07:24

Myslite, ze muzu vysadit kiwi k destke drevene houpacce? Je dost bytelna, jen nevim, jestli se budou moct deti potom jeste houpat, kdyz vidim, jak moc roste

od VašekB v Pon 19. Úno 2007 7:54:36

Zkusit se má všechno. Hlavně nezapomeňte na samce. Možná že až zjistíte jak pěkná a dekorativní rostlina to je, zvětšíte nad houpačkou konstrukci a každoročním řezem uděláte nádherný deštník. I proti sluníčku a ještě bude užitek. Už to vidím ,,To je nádhera". Před rokem jsem byl v pražské botanické zahradě, tedy té pře Karlově Universitě a tam je v zahradě na podobné konstrukci nasázené čínské kiwi. Bylo obalené plody a když se díváte odspodu jak visí dolu, to je radost pokoukání. Měl jsem foto ale odešel disk na počítači a nebylo zálohované. Jinak bych jej sem dávno vložil. Jděte do toho a nebudete litovat. VašekB

od jitkaK. v Pon 19. Úno 2007 8:23:10

Mám dotaz. Bohužel mi nepřezimovala žádná sazenička pepina gold a tak se chci zeptat zda by měkdo sazeničky nebo semena neprodal.

od Kohant v Pon 19. Úno 2007 17:49:17

VašekB Napsal:
... Před rokem jsem byl v pražské
> botanické zahradě, tedy té pře Karlově Universitě
> a tam je v zahradě na podobné konstrukci nasázené
> čínské kiwi. Bylo obalené plody a když se díváte
> odspodu jak visí dolu, to je radost pokoukání.... VašekB

Viděl jsem ho tam už před rozvratem.
Byly to první plody kiwi které jsem v životě viděl.
Myslím že naprostá většina návštěvníků parku tehdy netušila že ty chlupaté brambory jsou jedlé.

od Petr5 v Pon 19. Úno 2007 23:02:53

Pro VaškaB. Odpovídám až teď, nebyl jsem doma. To kiwi jseem koupil od Chovance z Lipníka nad Bečvou už v roce 2000. Koupil jsem jen jednu rostlinu, protože psal že stačí jediná, ale byla to samice a první rok všechny květy opadly. Pak jsem zjistil, že kolega z práce má 2 rostliny (pár), takže jsem si od něj nařezal kvetoucí samčí větvičky a navázal jsem je do své rostliny (v kelímku s vodou) a z několika větviček jsem nařezal řízky. Letos už jsou 3-leté, takže už snad pokvetou. a odrůdu neznám- prodával to jako argutu, nic víc.

od vrana v Úte 20. Úno 2007 11:03:42

pokud jde o chlupaté plody kiwi /fuzzy kiwi/ jako je v obchodech, tak jsem viděl v Botan. zahradě v Bratislavě kruh ze sazenic, byly trochu menší, ale byly odolné mrazu.Tam je i nejteplejší místo v republice, víc než v Prostějově.Lidé je odtud brali a měli také dost odolné.ne jako arguty, ale dost.

od kalinka v Úte 20. Úno 2007 15:53:16

Pro VaškaB.: viděla jsem, že píšete na www.pelargonie, že je nejvyšší čas ořezat kiwi. Mám sazenice od pana Hejduka od roku 2005, tehdy měly být už dvouleté. Kdy se má začít ořezávat? Už takhle mladé? Pan Hejduk na svých stránkách psal, že se má řezat až někdy v červnu, že v předjaří roní mízu. Tak teď nevím, co dál. Není už pozdě řezat, když je takhle teplá zima? Děkuji za odpověď.

od AlesH v Úte 20. Úno 2007 16:34:45

Dnes jsem objednal výše zmiňovanou odrůdu Mafil, tak doufám, že bude stát za to....Kontroloval jsem dnes arguty na zahradě a 2 odrůdy už začínají rašit, doufám, že už začne jaro, jinak mám asi ohroženou úrodu, stejně jako u zimolezů...

od VašekB v Úte 20. Úno 2007 19:38:03

Aleši, Mafilů mám také dost od loňska. Byly to největší a nejlevnější rostliny, a od této odrudy hodně očekávám. Je výhodné vzít sadu 2+1 za 300kč a nedo ještě pokod bereš pro známé, vzít tředa 2i více sad a k tomu doobědnat samce, ten je myslím za 70kč. Škoda jen, že pan Chovanec není poslední dobu na telefonu a imeilu z rodiných důvodů. Vše se ale snad srovná, jednou ho navštívím a potom o jeho Mafilu a jiném kiwi které již dříve prodával dozvím a sem napíši.
Také jsem těď koukal že místy pupeny kiwi prorůstají. Je to moc brzo, možná tak o 3 týdny dřív podle mích záznamů. Nic s tím ale neuděláme.
Kalinko: k tomu řezu, je veká chyba pokud ho neuděláte ale protože je letos teplo, rostliny budou brečet. S tím musíte počítat. Oni na to neuhynou ani nezeslábnou, jen je to škoda. Proto jsem řezal na začátku prosince a to bylo dobře. Schválně se podívejte na pěkná stránka o Kiwi, je tam znázorněný řez na živo.
http://kiwi-arguta.unas.cz/ VašekB

od AlesH v Stř 21. Úno 2007 10:54:05

Počítal jsem, kolik mám už vlastně odrůd a Mafil je číslo 13, tak to musím ještě nějakou sehnat kvůli pověrčivosti. :)(a při počítání odrůd zimolezu jsem došel také ke 13) Nemáte někdo náhodou namnoženou odr.č1 od pana Hejduka?Doplnil bych si jí sbírku a láká mě její rannost...Díky za odpověď.

od Kohant v Sob 24. Úno 2007 7:47:00

Význam opylovače?

Jeden z keřů u Hejduků (myslím že je to jeho jednička, ale nejsem si jistý, je to ten který roste na plotě), má narostlé větve až k jižní stěně domu. V loňském roce na koncích těchto větví rostly menší plody než na zbytku keře.
Pan Hejduk říkal že by to mohlo být tím, že výhony ohřáté od stěny vykvetly o nějaký den dřív než samčí rostlina a došlo tak k samoopylení. Když pak ostatní květy "počkaly" na opylovač, byly plody větší.
Říkal že to ale s určitostí tvrdit nemůže, protože ty první květy neviděl. Byla to jen taková jeho domněnka.

Význam vylepšení půdy?

Když cokoliv vysazuji, nikdy půdu v jámě nevylepšuji, jen ji důkladne prokypřím.
Pan Hejduk tvrdil že je nutné vykopat jámu a vyplnit zahradnickým substrátem, což jsem tedy udělal. Po roce jsem musel rostliny přesadit na jiný pozemek. Substrát byl prokořeněný, mohl jsem přesazovat s velkým balem, rostliny si toho zřejmě ani nevšimly. Avšak do okolní zeminy se kořenům v původní jámě vůbec nechtělo, rostly v ní jak v kontejneru.
Když jsme pak u Hejduků na zahradě (v Praze) kopal do země, byla pod vrstvižkou humusu jen těžká jílová zemina. Tam vyplnění jámy zahradnickým substrátem určitě význam má, ale v kvalitnější zemině (tu na svém pozemku mám) je asi lepší moc nevylepšovat.

Co na to zdejší zahradníci?

od vrana v Sob 24. Úno 2007 14:19:23

Já mám těžkou, jílovitou zeminu,i když to bylo pole.sázel jsem narychlo po stěhování zahrady. roste to dobře, ale úrodnost není taková, jaká by mohla být.S opylením je to asi tak, že záleží i na výživě rostlin, na vlhkosti vzduchu v květu, na přítomnosti jiných samic blízko, a j.
Ohledně prokypření půdy- je dobré když byla hluboko překopána, a to pro všechny rostliny.humus prospívá. Tady na ostravsku roste žampion Bohušův pouze na hrázích rybníků, které byly od hloubky navršeny.
Je to obrovský žampion hlava 25cm, je jedlý, ale mykologopvé ho nesbírají protože jedí jen jiné druhy,lepší.Zajímavé je, že musí mít tu navršenou půdu od hloubky.dědův bratr měl půdu překopanou metr do hloubky po celé uzahradě a dodnes tam vše dobře roste.ale to byl dříč.žel byl tak naivní, že si myslel, že komunismus je spravedlivý.taky mu to kolegové odplatili zlým.

od VašekB v Stř 28. Úno 2007 22:05:51

V sobotu mám domluvenou návštěvu u paní Hejdukové a tak potom napiši kam je možné volat, objednávat atd. pro ty co chtějí získat Kiwi z nabídky tří odrud a samce. VašekB
od danah v Stř 28. Úno 2007 23:41:37

od kalinka v Čtv 01. Bře 2007 9:05:27

danah: Teda, málem jsi mě vyděsila, že je moje kiwi zaostalé. V sobotu na něm ještě žádné známky rašení nebyly vidět. Ale mám ho ve výšce 450 m n.m., tak to taky asi hraje roli.

od Tchorik v Čtv 01. Bře 2007 21:20:02

Dnes mi dorazila zasilka ze zahradnictvi Kruh, objednala jsem mimo jine i parek kolokmit. Myslite, ze je mam ted zasadit, nebo je mam nechat nejaky cas ve studenem skleniku? Nevim, co by se stalo, kdyby nahodou prisly nejake mrazy a rostliny by byly cerstve zasazene. I kdyz vsude se uvadi, ze kolokmity jsou odolne a otuzile, stejne mam strach... :S

od karel2 v Čtv 01. Bře 2007 21:39:16

Tak dlouho jsem objednání kiwi od pana Hejduka odkládal, že zatím nemám na zahradě vhodné podmínky pro jeho pěstování, až Vašek B napsal tu smutnou zprávu. Teď si drbu hlavu. To nám pan Hejduk neměl dělat. Jako záklaďáci na vojně jsme měli rčení: Kdo zaváhá, nežere. Bohužel, to platí stále a nejen na vojně.
Paní Hejduková má dnes jistě důležitější starosti, než je kiwi, ale mohla by tak aspoň přijít na trochu jiné myšlenky. Jistě jí Vašku vyjádříš soustrast i za nás zde na livingu.

A ještě mám jednu věc, letos zcela nepříhodnou. Psal jsem zde před časem, že jsem přihrnul kořeny kiwi kompostem a vrana mi to vymlouval, neboť kiwi by mělo vydržet i poměrně značný mráz. Před časem jsem si uložil odkaz na stránku www.exotickerostliny.cz o mrazuvzdornosti subtropických rostlin . Píše se tam i o kiwi. Asi v polovině stránky se hovoří o mrazových škodách - poškození kůry v oblasti kořenového krčku. Takovým způsobem jsem během zimy 2004-5 přišel o většinu svých rostlin kiwi. Tak to zde zmiňuji pro informaci i když do další zimy to nebude aktuální

od VašekB v Čtv 01. Bře 2007 22:18:22

Tchorik: Věřím, že Vám z Kruhu poslali rostliny z venku a nebojte se žádného mrazu. To by jsme se museli bát úplně všichni. Do skleníku je nedávejte, pokud brzo obrazí v teple, snaží se v létě jakoby ukončit vegetaci ale zase si vzpomenou že není tak špatně a znovu obrazí. Prostě je to pro ně nepřirozené. Jinak na listu 9 se Zuzana také ptala 6.2. na kiwi z Kruhu. Věřím že to bude dobrá odruda přestože jsem ji neviděl ale tuším její původ.
Paní Hejdukové vzkaz z livingu vyřídím, přišli mi i na imeil.VašekB

od Tchorik v Čtv 01. Bře 2007 22:35:57

Diky a omlouvam se, ze jsem se ptala, na to, co uz se tu probiralo. Ja jsem cetla cele tema, ale moje pamet uz nejak neslouzi . Asi bych se mela zapojit do tematu "Derava hlava a co s tim???" :D Takze zitra, nejpozdeji o vikendu, budu sazeeetttt!!!! Huraaaa!!!  VaskuB nemohl byste prosim alespon naznacit o jakou odrudu (kolokmity) se jedna - pripojovala jsem dotaz na odrudu k objednavce, ale nezodpovedeli a me by to moc zajimalo i pro pripad, ze by se mi pestovani kiwi darilo a chtela bych priobjednat dalsi kolokmity a nechci stejnou odrudu - tu bych si v pripade zajmu radeji zkusila sama namnozit - je to radost, kdyz se povede vypestovat nejakou rostlinu od sameho zacatku.

od VašekB v Pát 02. Bře 2007 21:05:28

Tchorik: oni kolomikty u nás nejsou zas tak moc rozšířené a tak myslím, že se nemusíte bát, že by jste v budoucnu sehnela stejnou. Vlastně ani já žádnou pod jménem neznám. Proto ani Vám pěstitel nenapsal jak se jmenuje, stačí říct je to náš vlastní vyselektovaný semenáč. Plody by měly být 3,5 cm dlouhé. Kolomikty se moc neprodávají asi z důvodu, že ovoce po dozrání opadává a tak je asi i problém se sklizní, skladovat se také asi nedají, je to hned sníst. Mají ale nejvíce vitamínu C až neuvěřitelně. Brzo zrají ale já bych každému ještě doporučil Arguty. Pěkně naváží se sklizní, plody drží a v ledničce jsem je uchoval do vánoc. Super. Také plodnost je snad i větší. Hlavně nezapomeňte u obojích na samce.
Danah: pěkně Vám to udělalo poupata, nejspíš to i zakoření a tak je nasaďte a třebas dejte známím. Není to náhodou odruda Issai? VašekB

od danah v Pát 02. Bře 2007 22:14:37

VaškuB, odrůdu nevím, ale můžu zjistit, mám ze řízku od místního zahradníka. Už teď mají větvičky ztluštělé konce, asi určitě pustí kořínky. Nevěděla jsem, že koření tak snadno, jsem spíš na kyti.

od anonka v Sob 03. Bře 2007 14:39:02

Počítal jsem, kolik mám už vlastně odrůd a Mafil je číslo 13, tak to musím ještě nějakou sehnat kvůli pověrčivosti. (a při počítání odrůd zimolezu jsem došel také ke 13) Nemáte někdo náhodou namnoženou odr.č1 od pana Hejduka?Doplnil bych si jí sbírku a láká mě její rannost...Díky za odpověď. napsal AlesH.

Vloni na jaře mi syn přivezl od pana Hejduka čtveřici a já neměla nic lepšího na práci, než po obrostení z každé rostlinky cosi ustříhnout a strčit do květináčku. Na zimu jsem je zakopala do záhonu a zatím jsem u nich ještě nebyla /loni měly krásné lístky/. Takže pokud by byly v pořádku, můžu poslat. Mejl mám volný.

od vrana v Sob 03. Bře 2007 18:31:56

nebral bych na lehkou váhu radu, která tady uz jednou proběhla:dát zmrazit vodu do pet a jiných kanistrů a zmrazenou položit okolo kořenů aktinidií.Mohlo by to oddálit rašení a uchránit narašené před zmrznutím.Když už je taková psí zima.Ale i jiné roky nám to může přijít vhod, zase tak moc práce to nedá.  O mafil se asi něco dozvíme, ač je snaha tajit.někteří lidé toho napovídají!!!!Napřed to prokonsultuji  se svědky a pak veřejně.Já jsem měl možnost zůčastnit se mezin. symp. v Thesalonice, kde byli ti nejlepší odborníci a chci si od nich koupit tu novou knihu .Kde jsou původy  a přesné popisy odrůd. Pak se budou muset někteří se svými výsledky schovat, možná by to měli udělat zavčas a nemást nám tady hlavy. Můžeme je přizvat do našeho fora a klást otázky, jistě bychom našli překladatele.
od Tchorik v Sob 03. Bře 2007 20:39:07
Ach jo, vypada to, ze svoje kolokmity tenhle vikend nezasadim, rodinne oslavy jsou v plnem proudu a nestiham. Ale ze skleniku jsem je vyndala a jsou zapustene v zemi, takze snad pockaji a neutecou do vecnych lovist

od vrana v Ned 04. Bře 2007 16:30:12

Danah, dík za snímek.Je na něm pozoruhodné, že plody jsou jen jeden na stopce.U aktinidií bývají na jedné stopce tři plody,někdy dva, jeden málokdy.
V zimě se pozná samice podle toho, že na větvičkách zůstaly stopky od plodů.Pokud plodila.
Na snímku nejsou patrné špičky plodů=zbytky po pestíkách.Liana to je. doufám, že je to aktinidie.Jak chutnají?Po dozrání jsou zelené? A také je dobré vzít metr, a po dozrání změřit délku krát šířku bobule v mm,nebo délku krát šířku 1 krát šířku dvě.Myslím tím rozměry takového plodu, kterých je na rostlině většina.Tím se upřesní jaká to je odrůda.Délka bobule u kolomikt je většinou asi 18mm, a více často 28až 30mm, nejvíc 42mm, u vyjimečných bobulí 46mm.Většinou jsou podlouhlé, tahle vypadá kulatá. Nepouštějte k tomu kočku, ta by to okousala.tohle snad je actinidia kolomikta.Mluvím o kolomiktách. Arguty a jiné druhy mají plody i hodně větší.Můžete mi poslat kontakt na vás? This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Karle, to mulčování na povrch doporučuji, ale ne moc vysoko u kmene.V přírodě je to samozřejmé, rostliny z toho žijí.Už nevím jak jsem to psal, ale platí, že rostliny v tajze, které mělčeji koření žijí z humusu, z toho co napadá na zem.Například zimolezy. Mulčování natrvalo, nikoliv jen na chvíli,jak to někde doporučují proti přeschnutí.Tam, kde aktinidie rostou, většinou prší dvakrát i víckrát víc než tady.Už jsem viděl mrtvé dospělé rostliny, protože přeschly.A byly to rostliny, které v receptáři vyhrály příspěvek měsíce.Majitel z toho byl moc špatně naladěn a zdálo se, že to nechápe.Tak velký úspěch a hned nato tak velký neúspěch.Mulč také pomáhá udržet vláhu.Při sázení by se mělo dát přednost vlhčímu místu, třeba za zídkou, nebo níže položené místo.Nikoli však zamokřené místo. Jinak to lze zasadit kdekoliv, ale v delším období sucha je třeba to zalít.Ve výzkumáku ve Skierniewicích- polsko jsem to viděl zasazené prostě v řadě na poli, plazilo se to po zemi. Letos to vypadá dost špatně, aktinidie dost brzy raší a často narašené pupeny omrznou.Proto vymýšlím dát led k rostlině. Já jich mám moc různých, ale nenařízkoval jsem pár let nic.Nepoznám, která je samosprašná.Musel bych to balit do něčeho.Potom někomu jsem dal, a nevím kterou.Dřevitými řízky to chce hned po opadu listů,ted už se to asi neujme.Rusové měli výzkumný úkol na řízkování dřevitými, rozhodli, že lépe se ujímají o délce nad 20cm.V holandsku jsme řezali a sázeli rybízy na délku 25cm v říjnu.Svazkovali gumičkou a řezali a cirkulárce.Je to ale pochoutka ,že ano?

od Kohant v Ned 04. Bře 2007 17:55:45

Napršelo tak, že jedna rostlina stojí v kaluži.
Nebude průser?

od Kohant v Čtv 08. Bře 2007 7:30:01

VašekB Napsal:
> V sobotu mám domluvenou návštěvu u paní Hejdukové
> a tak potom napiši kam je možné volat, objednávat
> atd. pro ty co chtějí získat Kiwi z nabídky tří
> odrud a samce. VašekB

Vašku kde si se zasek?

od HelaF v Sob 10. Bře 2007 7:56:14

Vašku
nu jak dopadla návštěva?

od vrana v Sob 10. Bře 2007 16:57:35

V kaluži to není moc dobré, má se dělat výkop asi 50šir, a asi 60 do hloubky, na dno dát trošku štěrku, větve, listí, hlínu s kompostem,ušlapat po zasaz.To jsem zvědav jak to dopadne. Nejhorší bývá, když je tam spodní voda, ta prý nemá kyslík a otráví vše.Nevím, jestli je to tak přesně.
Přijdu sem dost málo, jen když se mi podaří neco vymazat

od Kohant v Sob 10. Bře 2007 18:21:21

Vrano už je to s tou kaluží v pořádku.

od VašekB v Sob 10. Bře 2007 21:34:49

Omlouvám se, že jsem se dříve neozval. Každý den čekám až nám sem paní Hejduková napíše na sebe kontakt. V sobotu jsem s ní 6hodin popovídal, vše ukázal a vysvětlil. Byli jsme domlovení, že paní vše napíše. Asi už se nemůžete dočkat a tak prozradím adresu a telefon. Tedy hejdukovakarolinaZavináčseznam.cz 261263580. Rostlin má připravených hodně, a já osobně všem doporučuji zakoupení celé sady. Vím že mnozí šetří, ale když si přidáte pár korun, budete mít o dvě odrudy více. Ono by se Vám to i špatně vybíralo. Č.1 je kříženeč kolomikty s argutou a brzo zraje. Č.4 je ,,Urodnaja" která opravdu hodně plodí a chuť je přímo vynikající, kořeněná, super. Č.2 je velice známá a hodně pěstovaná Weiki. No a s trojkou samce kupte samozřejmě všichni. Je zbytečné se ptát o jejich samosprašnosti. Poznáte to na kvalitě a množství plodů. Pro ty, ktěří ještě chtějí něco k těmto rostlinám vědět, mám tu v příloze přepsanou A4ku kterou s rostlinami pan Hejduk dával aby každý věděl, jak a co udělat.
Tedy klidně všichni pište na muj imeil kovoberanZavináčseznam.cz Obě adresy píšu skrytě, aby nám nechodily SPAMI. Věřím že to všichni chápou.
Rostliny jsou všechny kontejnerované, takže je můžete zakoupit po celý rok. Pro ti kteří Prahu navštěvují, je vhodný osobní odběr,protože některé rostliny jsou i tříleté. Adresa se velice lehce najde, Na krčské stráni 1426/14. Je to z obchvatu kousek směr centrum. Také kousek od metra Budějovická. Ti kteří mají pouze samici, doporučuji si dojet právě pro takovéhoto většího samce.
Toto ovoce patří do každé zahrady. VašekB

od Tchorik v Pon 12. Bře 2007 21:48:46

Tak jsem se dnes vrhla na zasazeni kolokmit z Kruhu. Bohuzel se mi nepodarilo vykopat u nas na zahrade hlubsi jamu - moje maximum je neco malo pres 30cm do hloubky - dala jsem je k te houpacce, jak jsem uz jednou psala a tam se spatne ohani krumpacem (razz). Taky po tech 30cm skoncila vrstva navezene ornice a zacal jil s kameny (sad). Prumer kazde jamy je 40cm - myslite, ze jim to bude stacit? Kdyz ctu navod od p. Hejduka na pelargoniich, tak mam pocit, ze to stacit nebude, ale s tim jilem jsem fakt nehnula. Koupila jsem jim alespon dle jeho rady zahradnicky substrat od Agra (znama zahradnice tvrdi, ze Agro ma nejlepsi substraty), primichala trochu raseliny, trochu kompostovky a trochu organomineralniho hnojiva pro kanadske boruvky - o tom p. Hejduk nepsal, ale kdyz je vhodne i hnojivo pro rododendrony, tak se snad neurazi za hnojivo pro kanadanky :D. Nakonec jsem zakryla zeminu kameny, aby nase dva kocoury presla chut na koreny. Jo a samozrejme vydatne zalila destovou vodou! Tak jsem se vykecala, jak jsem zasazela a budu referovat, jak rostou (smile)

V sobotu si s nejvetsi pravdepodobnosti pojedu pro sadu argut od pani Hejdukove, moc se tesim!

od AlesH v Úte 13. Bře 2007 9:00:33

Tchoriku, hlavně pozor na ty kočky.Neokusují jen kořeny, ale u kolomikt celou rostlinu.Jakmile vyraší nějaký výhon, tak ho ukousnou a lížou mízu, ve které je "kočičí droga".Dával jsem k nim síť proti ptákům, ale to nestačí.Chce to pletivo a dostatečně daleko, aby se hned tak výhony nedostaly přes něj.Jak některý vykoukne, hned ho mají.My kočky nemáme, ale stahují se mě na kolomikty kočky z celé ulice!!!Pozitivní na kolomiktách je, že plodí brzy, pokud máte jen malé sazenice, tak příští tok by měli mít min. 2m a plodit.Chuť je alespoň pro mě vynikající, lepší, než arguty, které jsem zatím ochutnal.A toho vitamínu C!!!Pokud letos kočky rostlinu "neokoušou", příští rok už bude tak silná, že nějaké to kousnutí v pohodě přežije.

od kalinka v Úte 13. Bře 2007 12:59:13

VaškuB. psal jste tady, že se dá množit kiwi i hřížením. Kdy je to nejlepší, teď na jaře? A co vzdušné hřížení? U toho mám ale obavy, že mi ten bal bude vysychat, máte nějaký fígl?

od VašekB v Úte 13. Bře 2007 19:51:38

Množení hřížením můžete udělat kdykoliv, ale čím dřív, tím lépe. Prostě jednoduše vyhrábnete jamku do ní větévku ohnete a přichytíte třebas zapíchnutým drátem. Zahrnout a navrch dát kámen. Do podzimu zakoření a můžete odříznout a nasadit na nové stanoviště.
No a fígl vymyslel letitým zkoušením pan Hejduk a všem nám to napsal na stránkách. Kiwi dobře koření, ale asi se to musí dělat ve správnou dobu. A ta je, když odkvetl samec. Já jsem si myslel, že se pro řízek použije dlouhý výhon, ale ne. Najaře se udělá na jednoletém výhonu asi 20centimetrů dlouhý obrost, který je vlastně plodný a kvete. Tento obrost je poměrně slabý a takový neduživý a kvetením vysílený. Hned jak odkvete ho odstříhnete, zbavíte spodních listů a plodů u samic. Samcům pokud dokvétají také květ odstranit. Listy ponechat tak 2-3. Použít stimulátor a dát do písku nebo perlitu.
Já jsem to zkusil jednou dřív, to ještě byli malé poupátka a vše shnilo. Bylo to tím, že byly řízky ještě moc bylinné. Tedy počkat po odkvětu a potom už jsem to měl tak 95% ujmuté.
Dost lidí dělá také řízky dřevité v zimě, tak jako rybíz, ale to vidím jako málo vhodné. A to proto, že dřevo je dost silné, uvnitř duté a kořeny pouštějí spíš ze spodního kalusu. Řízek dělaný po odkvětu koření po celé délce v zemi.
Prostě množení pana Hejduka je super. VašekB

od kalinka v Stř 14. Bře 2007 10:17:57

Vašku B. děkuji za radu. Mám kiwi od pana Hejduka a už jsem se vloni pokoušela namnožit si ho řízkováním. Ale úspěch minimální. Že to má být až po kvetení mi nějak uniklo. A přitom podle pana Hejduka je množení snadné.

od VašekB v Sob 17. Bře 2007 22:02:09

Na začátku března když jsem navštívil paní Hejdukovou, udělal jsem si chvíli a zajel do botanické zahrady, abych všem mohl ukázat čínské kiwi. Jak jsem již psal, měl jsem i foto z předloňského podzimu, ale odešel disk a foto nebylo zálohované.
Bylo a je nádherné a velice mně překvapilo, protože plody byly pozemi i na rostlinách. Táké jsem si prohlédl konstrukci která je udělaná ze tří trubek a nahoře se udělal jakoby deštník z větví. Určitě je škoda, že rostliny nikdo neřeže. No a jeden plod jsem normálně snědl. Takovouto zimu nepamatuji.

od Tchorik v Ned 18. Bře 2007 21:45:27

Tak jsem byla v sobotu u pani Hejdukove a nakoupila krasne sazenice minikiwi. Musim rict, ze pani Hejdukova je moc mila a hodna pani a navsteva u ni me potesila - byla jsem pry prvni zakaznice (smile). Nakoupila jsem krasne vzrostle dvoulete rostliny (vyhoda osobniho odberu), od arguty tri odrudy + samce a od kolokmity dve odrudy na doplneni k tem mym kolokmitam z Kruhu. Doufam, ze se ty dva prckove z Kruhu nezaleknou velkych kamosek od pani Hejdukove

od Tchorik v Ned 18. Bře 2007 21:52:56

Jak jsem tu nedavno zdlouhave popisovala prubeh sazeni kolokmit k houpacce, tak jsem zapomnela napsat, ze jsem udelala asi jednu dost zavaznou skolackou chybu :X. Po vysadbe jsem totiz, jak jsem zvykla u jinych rostlin zakratila vyhonky a uz to tece a tece a tece (miza) (sad). Nevim, co s tim, jestli se to necha nejak napravit - treba zamazat steparskym voskem apod. Porad jsem cekala, ze to prejde, ale nic. Jinak nasi kocouri jsou asi hloupi, protoze i kdyz to takhle tece, tak na to nastesti nejdou. Maji na zahradce jeste santu kocici, nedavno jsem videla, jak ji jeden z nich okusoval, takze jim asi chutna vic - anebo na kiwi jeste nenarazili

od stanos v Pon 19. Bře 2007 7:17:55

Staří vinaři mají jeden trik proti pláči révy: na ustřižený letorost, který slzí, doporučují "narazit" kousek syrového bramboru, výtok mízy se údajně zastaví. Možná bude fungovat i u kiwi (nemám prakticky ověřeno, nikdy jsem to nepotřeboval). Za pokus to stojí když to nic nestojí  S voskem to asi fungovat moc nebude, míza vytéká pod dost velkým tlakem, vosk pravděpodobně lehce odtlačí.

od barule v Pon 19. Bře 2007 14:51:03

Ráda bych se k Vám do diskuze přidala a veřejně poděkovala VaškoviB za cenné rady, které mi dal po mailu. Vloni jsem vysadila sadu kiwi od p. Hejduka (3+1), nic moc nenarostly (spíše nic než moc), snad mají parádní kořenový bal což se chystám zjistit, neboť jsem je vloni nahňahňala metr od sebe takže je budu rozesazovat.
Jen taková perlička - dnes ráno jsem zajela do Hornbachu, nakoupila pytle zeminy a rašeliny a jala se kopat jámu. Asi v půl metru jsem vykutala munici z druhé světové války a od té doby čekám na policii, aby mi to dodělala :). Čekání horší jak na výjezdovku.
P.S. Nevíte někdo jak rychle přijdou rostlinky z Kruhu? STále mi nepovrdili objednávku tak nevím zda jim nemám ještě zavolat.

od Tchorik v Pon 19. Bře 2007 19:58:36

A kdy jste objednavala? Me objednavku (ted jsem koukala na maily) potvrdili a zaroven mi tam ihned upresnili termin odeslani, abych vedela, kdy rostliny cekat. Ale bohuzel nikde nemuzu najit, ktery den jsem objednala, takze nevim, jak dlouho to trvalo. Myslim tak tyden, max. dva tydny. Na emailove dotazy tykajici se rostlin mi odpovedeli do tri az peti dnu.

od HankaS v Pon 19. Bře 2007 20:18:59

Tchoriku, jak se Ti podařilo spojit s paní Hejdukovou? Mě na mail neodpovídá a zatím jsem se neodhodlala jí zavolat. Jakou cestu jsi volila ty?

od Tchorik v Pon 19. Bře 2007 20:34:28

Ja jsem posilala mail na tu adresu, kterou tady uvadel VasekB. Odpovedela mi hned druhy den.

od VašekB v Pon 19. Bře 2007 21:09:09

Zdravím příznivce kiwi. Dnes jsem dostal dopis od paní Hejdukové a tak zřídila novou adresu, zdůvodu že na starou chodilo hodně spamů. Napsal jsem to i na pelargoniích. Takže adresa: kiwiprahazavináčemail.cz Ještě jsem ji nevyzkoušel, já stále píši na tu, kterou jsem napsal v březnu a ta je hejdukovakarolinazavináčseznam.cz
Tak si můžete vybrat. VašekB

od HankaS v Pon 19. Bře 2007 21:33:36

Já jí psala asi před dvěma týdny a nic. Tak zlusím tu druhou, díky.

od zuza v Úte 20. Bře 2007 12:17:25

VašekB.:Vašku, prosím Vás, myslíte že si můžeme dovolit tu sadu kiwi od paní Hejdukové i na Vysočině? Chtěli bysme je pěstovat na stěně, která je otočená na jihovýchod. Bydlíme zhruba ve 400m nad mořem. Moc děkuji za odpověď. Zuzana

od kalinka v Úte 20. Bře 2007 15:15:17

Zuza: mám sadu od p. Hejduka třetím rokem v Pošumaví, 450 m n.m., když jsem to s ním konzultovala tvrdil, že to rozhodně není problém. Kiwi se zatím daří velmi dobře, rozrůstá se, vloni samčí rostlina vykvetla, doufám, že letos už pokvete i nějaká samičí. Mám je na treláži otočené na jih.

od konales v Úte 20. Bře 2007 22:13:04

Dotaz na to modré kiwi(psal o tom vrána) o jakou odrudu se jedná?Děkuji.

od VašekB v Úte 20. Bře 2007 23:12:25

Zuza: Vy jste nečetla toto moje téma. Už jsme tady probírali Vysočinu a dokonce ve výšce 590 m a jsou dané i fotky. Podívejte se na druhém listu. Vůbec ničeho se nebojte a sázejte. Všichni Vám toto ovoce budou jen závidět.
Kalinka: musím se přiznat, ale nad opylováním třešní jsem nikdy nepřemýšlel, ani jsem to nenastudovával. Já jsem opklopen třešněmi, v okolí dvou hektarů jich je asi 50 stromů. Vysázel jsem i další odrudy a to hlavně proto, že dnes jsou velice dobré. Také dozrávání je postupné, jsou různě náchylné na praskání. Vždy bych sázel každou jinou. S tím opylením nejlépe poradí vrana, už jsem to od něho četl. Napište mu na imeil, běžně ho tu najdete.
Konales: ještě jsem plody zbarvené na vlastní oči neviděl. Mám nasazenou která má mít plody s rudou dužninou MB-4. Je od pana Zdeňka Černocha http://www.exotickerostliny.cz Nabízí různé kiwi a je kousek pod Opavou. Ale myslím , že jsem to nedávno také psal. Pokud by měl někdo nějakou podobnou odrudu, hned mi dejte vědět, musím ji mít. VašekB

od konales v Stř 21. Bře 2007 8:23:32

Pro VaškaB,kiwi MB-4 od Zdenka mám,ale zajímá mě modré.Jenž zmiňuje na předcházejících stránkách.(Vrána).Na zahraničních stránkách se objevuje zmínka,ale nic konkrétního.

od AlesH v Stř 21. Bře 2007 8:52:13

Modré plody má actinidia coriacea, jestli se u nás dá pěstovat, natož sehnat nevím. http://kiwifruit.tuinkrant.org/

od zuza v Stř 21. Bře 2007 13:38:56

Kalinka a Vašek.B - děkuji oběma za povzbuzení. Diskuze mám pročetené poctivě. Jen jsem, jako nezkušená, nevěděla, zda se dá v těch horších podmínkách pěstovat celá sada. Když s tím má Kalinka dobrou zkušenost, jdu do toho. Strhla jsem i šéfa, takže mám zajištěný osobní odběr. Máme v Praze ústředí, tak se domluví s p.Hejdukovou až tam pojede služebně.

od konales v Stř 21. Bře 2007 20:11:25

Děkuji AlešH za dobrý typ,odsud jsem se dostal na další stánky.Modré kiwi má podle těchto stránek šťavnaté plody velikosti 2cm.Český název kožené-kiwi cariacea.Zona pro pěstování 6a-což je okolo -20C.Mimo kiwi deliciosa(zelené kiwi),kiwi chinensis(zlaté kiwi) má větší plody ještě kiwi eriantka(25g),kiwi hemsleyana(30g) a macrosperma)9g).Teď jde o chutě.Nemluvím o argutě o té je zde napsáno dost.Teď jen sehnat semena toho modrého kiwi.Doufám,že Vaškovi.B tento článek nevadí.

od VašekB v Stř 21. Bře 2007 20:48:27

Právě že chci i takovéto články. Rád se něco dozvím, bohužel řeči neznám a tak si některé infofmace nezjistím. Alešovi stránky mi nejdou otevřít. Budu zkoušet.
,,O argutě o té je zde napsáno dost" . Myslím, že právě napsaného je tu málo. Je spousta věcí k objevování, píše sem málo pěstitelů, málo kdo dá typ na někoho dalšího. V Polsku a Německu jsou plantáže, ale ještě jsem nezjistil kde.
Modré kiwi a jiné podobné bude rarita a asi ji těžko někdo sežene. VašekB

od barule v Stř 21. Bře 2007 21:05:48

Tak se mi ozvali z Kruhu, v pondělí odešlou zásilku. Mám tři dotazy:
1) Prosím Vás - zkušené pěstitele - co mám s těmi rostlinkami kiwi kolomikta dělat když mi na zahradě leží sníh?
2) K rostlinkám z loňska (od p. Hejduka) - asi na VaškaB. Stačí když je letos vyvážu k nějaké silné tyči (místo těch mých drátů) nebo je třeba jim rovnou vyrobit konstrukci ? Respektive co je pro ně lepší? Když si představím, že mi vloni nevyrostly skoro vůbec (až na č. 4 - to vyhnalo asi metr jeden šlahoun, jinak se mrcasily u země do výšky max. 40cm) tak nevím...
3) Mohu je nyní beztrestně přesadit aniž by utrpěly? A jak velkou jámu + zeminu mám použít? Bohužel už nemám ten průvodní dopis, který mi p. Hejduk loni poslal. A hnojivo při přesazení?
Díky za rady a přeji klidný večer.

od VašekB v Stř 21. Bře 2007 23:41:25

K prvnímu dotazu: I v Kruhu teď na nich leží sníh, až roztaje, nastudujete výsadbu a v klidu kdykoliv vysadíte.
K druhému dotazu: Podívejte se v pelargoniích na 51 pěstitelů, a pod číslem 19 je fotka a rada. Možná si tak uděláte představu co by nebylo dále pro rostliny vhodné. Já v prvním roce použil zkřížené dva jasanové kolíky z náletu v lese. Letos dám silnější provázek, vytáhnu kmínky na vodorovnou konstrukci 210cm nad zemí. Ale každý si to může udělat podle svého, dost inspirace právě v pelargoníích.
K třetímu dotazu: Přesazení není problém, mají hustý kořenový systém okolo rostliny. Mělce kořený a tak nemá smysl dělat hlubokou jámu. Na dva rýče ale určitě. Původní dopis pana Hejduka jsem Vám zaslal imeilem. S hnojením po přesazení bych chviličku počkal, ale ne několik měsíců. VašekB

od Kohant v Čtv 22. Bře 2007 7:07:19

2 - V náletových jasanech jsme soběstační. Nařezal jsem si je už v lednu, a až pak jsem viděl tvoje (Vaškovo) "konstrukce" a chtěl jsem se tě zeptat na detaily a úmysl. Budu vysazovat 9 rostlin a chci zhotovit něco podobného.

3 - Minulý rok jsem přesazoval 4 dvouleté rostliny o velikonocích.
Kořenový bal se mi nerozpadl, kořeny z něho trčely jak bodliny z ježka. Převážel jsem je 10 km v zeleninových přepravkách vystlaných folií, a myslím že ani nepostřehly že jsem je přesadil.

od VašekB v Čtv 22. Bře 2007 21:50:46

Tak moje jasanové kříže byly jen na jeden rok. Zhotovení velice jdnoduché, 2m dluhé a spíš tenké klacky s tlučené jedním hřebíkem. Dal jsem je přes rostlinu do X a zatloukl lehce do země. Dvouletým rostlinám to výškově stačilo, ale tříleté jako Mafil a MB-2,4 6 byly ještě nejméně 50cm přes. Tento víkend jsem zabetonoval sloupky ve tvaru T a na ně dám 4 lana. Ale to už jsem zmiňoval. Jako inspiraci jsem použil fotky z googlu. Je jich tam spousta, když zadáte actinidie foto. Škoda že neznám anglicky, strávil bych tam týdny.
S tím přesazováním mám stejné zkušenosti. Kořínky bal krásně držely. Na stránkách http://www.kiwiberry.com/ přesazují veliké rostliny, ani se mi nechce věřit, že je to možné. Tak se toho nebojte. VašekB

od konales v Pát 23. Bře 2007 7:35:43

VašekB,ten Mafil je arguta nebo deliciosa či kříženec?Čemu má podobné listy nebo plody?

od VašekB v Pát 23. Bře 2007 12:07:11

Mafil je arguta, nabízí ji pan http://www.chovanec.cz Měla by to být odruda s velkým plodem. Na fotce se zdá, že má zvláštně dlouhou stopku. Bohužel zatím o ní mnoho nevím, možná až navštívím majitele, zjistím a napíši. VašekB

od paloo v Pát 23. Bře 2007 12:32:04

Mafil mám od p.Chovanca potrebuje samca,hneď aj ponúka no ešte mi nerodila.Teraz ju budem mať tretí rok

od Kohant v Sob 24. Bře 2007 6:48:06

Mafil jsem kupoval v Kruhu 2+1 za 300,-

Největší rostlina 75 cm.

od Stanley_51 v Sob 24. Bře 2007 10:59:06

Ahoj všichni " kiwisti". Jsem na tomto fóru nový, teprve minulý týden jsem zjistil na internetu, co se stalo s panem Hejdukem.
Je to smutné, neboť jeho kiwiland a internetové stránky nemají asi konkurenci. Sám jsem odebral také pár rostlin z kiwilandu,
ale moje zahrádka je malá a mám větší záběr - borůvky Alaska, zimolez kamčatský, kanadská borůvka, prostě - mám vnoučata a ta chtějí na zahrádce něco k snědku po celé léto. Připojuji něco obrázků, ale zatím je vše ještě mladé. Na ůrodu si musím počkat, ale již teď se těším, když vidím fotky na tomto a dalších stránkách o kiwi.
Jinak děkuji VaškoviB za to, že mě sem nasměroval.

od VašekB v Sob 24. Bře 2007 18:07:49

Stanley, vítáme Vás mezi námi a děkuji za foto. Jsou to krásné rostliny a mám dotaz na to čínské. Zdá se, že vidím jen samčí květy. Tak jak to je? Jsou tam nasazené obě pohlaví nebo to je kiwi typu Boskoop, kde jsou samčí i samičí květy na jedné rostlině. Přesto, že minulá zima byla hodně drsná a tak hodně čínských zmrzlo až k zemi, je vidět že tomuto se nic nestalo. VašekB

od VašekB v Sob 24. Bře 2007 18:21:11

Kohant: to je správná připomínka, ještě do nedávna měl pan Chovanec po republice ,,Obchodní zastoupení" kde se nechali na hodně místech zakoupit jeho rostliny za stejnou cenu jako u něho. Chtěl jsem to připomenout ostatním, ale teď už se na jeho stránkách zobrazí, že Kamčatská borůvka už není a ne konkretní adresy s telefony. Je to škoda, mohlo to využít hodně zájemců. V Kruhu to bylo u Krakonošova zahradnictví, ne v Suptropickém, tedy moje domněnka, protože s jmenovcem se nemají navzájem v lásce. VašekB

od Stanley_51 v Sob 24. Bře 2007 20:22:57

Na obrázcích je opravdu Actinidia chinensis, ale odrůda neznámá.
Manželka byla v roce 1986 ve Španělsku, odkud dovezla ovoce. Jako správný český kutil jsem vysel semínka no a tohle je výsledek po dvaceti letech. Bylo jich asi dvacet, ale zbytek jsem rozdal ještě v době, kdy u nás znal kiwi málokdo. Poprvé zakvetla jedna rostlina předloni ( 1 květ ), podruhé loni a hojně. Je to samec a druhé dvě rostliny ještě nekvetly. Ovšem při mém štěstí když vykvetou, budou to také samci. Takže dotaz :
nemáte někdo samici na prodej? Jinak zimu přežívají v pohodě, ani v největších mrazech nevymrzají a to se o ně nijak zvlášť nestarám.

od VašekB v Sob 24. Bře 2007 21:10:55

Tak teď bych navrhoval správným českým kutilům pokusit se klidně o roubování nebo očkování. Pokud by se to uchytilo, rostlinu samce potom více redukovat, aby šla více síla do samičího roubu. Pokud by se to nepovedlo, stejně to je krásná liána. Přisazením nové rostliny by se to také řešilo, ale pro velkou konkurenci by měla těšký život. Znám pána mezi Bakovem a Prahou který má krásné plodící čínské. Také v Opavě je odruda Abott, také čínské. Odkud jste, pokud to nechcete zveřejnit, napište mi na imeil. VašekB

od konales v Sob 24. Bře 2007 23:29:03

Boskoop je kiwi deliciosa,ne chinensis,ty mají japonské názvy.U nás je zatím nikdo neprodává mají žlutou dužninu.Jedině ,že bys je dovezl z ciziny(myslím ty chinensis).Na některých anglických stránkách se udává u chinensis do -15C a deliciosa do -12C.Ale někde jen třeba do -10C.

od paloo v Pon 26. Bře 2007 8:55:20

Takže Boskoop pestujem,tri roky som ho chránil pred zimou potom vysadil a minulú a aj tuto zimu zmrzol až po zem.P.Hejduk má túto rastlinu na zahrade,aspoň tak mi písal.Vraj čo sa týka plodov nič moc.Ponúka ju aj jedna fy.pri Přerove.Rastie krásne je tu aj foto a ešte aj v inej sekcií.
Stanley tá čierna krytina je Cembrit????
Hoď niečo aj o zemolezoch.

od Stanley_51 v Pon 26. Bře 2007 10:26:28

:to paloo
Ano, krytina na střeše je Cembrit. Co se týče zimolezů (Lonicera kamtchatica), nejsem žádný odborník na jejich pěstování. Před dvěma lety jsem byl u své daňařky a na zahradě jsem viděl různé druhy borůvek, muchovníky a zimolezy.Protože bylo léto a vše bylo obaleno plody, tak mě to chytlo a honem jsem se pídil po pěstitelech. Nakonec to vyřešil KRUH, odkud mi poslali po dvou sazenicích muchovníků a zimolezů. Mám pocit, že oni v té době měli smlouvu s p Chovancem. Sazenice rostou pěkně,
letos mají zimolezy nasazeno spoustu květů, až to vše pokvete, hodím sem pár snímků.

od AlesH v Pon 26. Bře 2007 11:26:39

Dostal jsem teď nějaké řízky argut a kolomikt, tak bych chtěl poprosit o radu, jak je správně zasadit, aby úspěšně zakořenily.Mě se zatím dařilo (částečně) jen letní řízkování.
Za případné rady předem děkuji

od VašekB v Úte 27. Bře 2007 21:20:18

Toť otázka. Osobně se raději přikláním k letnimu množení ale takto jde využít i odpad po průklestu. Je to tedy řízkování dřevitými řízky a nechá se dělat podobně jako rybíz. Já je dělám kratší, mezi 10-15cm. Spodní řez pod očkem a vrchní asi 1,5cm nad očkem. Momentálně je mám ještě nasvazkované a ve vlhkém písku stále venku. Po nastříhání a nasvazkování jsem je dal do sklenice s vodou naředěným stimulátorem ,,Racine" který se mi na vše velice osvěčil. Nakonec i práce s ním je jednoduchá. Těď co nejdřív je z části napíchám přímo na pole a z části je dám do umělých truhlíků které můžu přenést třeba i do tepla. V teple mám totiž vždy problém se sviluškou, která řízek decimuje. Venku se toto neděje a tak při časté zálivce řízky do pdzimu pěkně zakoření.Je lepší je dřív než na podzim nepřesazovat, aby se nepoškodily bílé křehké kořínky. Tyto řízky koření havně ze spodního kalusu a proto dávám přednost letním kořenícím po celé délce stonku. To že se teď dělají o pul roku dřív neznamená, že rostliny narostou do závratného rozměru. Prostě musíte mít strpení. VašekB

od konales v Stř 28. Bře 2007 6:25:58

Pořidsi na svilušku dravé rostoče,ven Typhlodromus pyri-zvenku se ti dostávají dovnitř.Třeba i na šatech.A do skleníku Phytoseiulus persimilis.

od barule v Stř 28. Bře 2007 8:33:35

Chci se zeptat kiwařů - dnes budu rozesazovat svá loňská kiwi, musím je dát na úplně volné místo na přímé slunce? Tedy tak, aby tam svítilo celý den, nebo stačí třeba jen dopolední či odpolední slunce? Včera jsem přesadila první a kořenový bal měl tak 30 x 20 cm - je to dost na rostlinu od loňského května zasazenou? Již jsem zde zmiňovala, že mi nevyrostly příliš do výšky, ale zůstaly u země, pan Hejduk se domníval, že vytvořily mohutný kořenový bal tak se chci ujistit, že je dost mohutný :-). NO, jsem trochu netrpělivá, ale když jsem viděla výpěstky jiných tak jsem byla trochu smutná a manžel se mi směje, že je chi dávat dva metry od sebe - že to není třeba jak to tak pozoruje

od Tchorik v Stř 28. Bře 2007 20:25:48

To konales: Chtela bych se zeptat, jestli roztoc Typhlodromus pyri muze vegetovat i ve skleniku. Ja jsem si ho pred tydnem objednala a uz i nasadila. Cast do skleniku (nevytapeneho) a cast ven - na revu. Ale ve skleniku na fikovniku, kde jsou svilusky uz ted, nevidim zadny ubytek svilusek ani zadneho roztoce - nevim, jak moc jsou videt.

d Stanley_51 v Ned 25. Bře 2007 20:01:27

Dnes jsem objednal od p Chovance kiwi Mafil, jaké jsou s ním zkušenosti? Je spíše pozdní nebo ranější? Dal jsem se nyní cestou selekce zahrádky směrem k neobvyklému ovoci. Mýtím staré jabloně a "zaplevelím" to rostlinami kiwi, různými formami borůvek, muchovníků a zimolezů. Teď mám ještě našlápnuto na Pawpaw. Máte s ním někdo osobní zkušenost?

od VašekB v Ned 25. Bře 2007 21:32:16

Konales: čínské kiwi je běžně k dostání v našich zahradních centrech a nejčastější odrudou je Hayward a tyto plody jsou nejvíce prodávané v zeleninách. Na http://www.drozdin.cz máte i jiné odrudy. To že Boskoop je malinko jiný plodem, ale dřevem je skoro shodný, nebránil bych se pokusu.
Čínské nebo deliciosa, tím bych lidem nemíchal hlavu.
Je to jako když budeme mluvit o jabkách a jablkách. VašekB

od konales v Pon 26. Bře 2007 6:08:30

Sice jsem nerouboval, ale očkoval a to samce na samici.Jelikož mi špatně samci rostou 8letí mají okolo 50cm.Za to samice jsou obrovský keře.Už jsem se stím setkal i jinde,že samci blbě rostou.

od vrana v Stř 28. Bře 2007 20:38:05

Aktinidie vyžadují aspoň 5 až 7 hodin slunečního svitu denně.
jinak, k roubování, dařilo se velmi dobře panu Podroužkovi z Prahy, měl to i v receptáři a vyhrál za argutu první cenu měsíce, už se nepamatuji rok, ale udělal chybu. Zasadil je nad zeď kde to snadno vyschlo a nestihl zalít, přeschlo to a uhynuly.Jeho to dost sebralo, takový úspěch a hned nato neúspěch. Nespravily mu náladu ani obrovsky úrodné kolomikty /54/. v Číně roubují chinensis na A. eriantha, nevím jakou vlastnost tím sledují. A. chinensis roste i bez stratifikace ze semen dost snadno, ale neví se co je samec a co samice. A. arguta, kolomikta, polygama musí mít alespoň měsíc v chladu, lépe dva až tři měsíce.To, co nazýváme arguta je ve skutečnosti asi 15 původně jinak popsaných druhů,a řada kříženců, přesně druh asi stěží někdo umí určit. Jsou si tak blízké, že se i snadno mezi sebou opylují. Poslední systematiku myslím dělali Číňané, něco publikovali Brňáci v citrusáři.
já už trochu funguji, dali mi prozatím jiný počítač. Někdo se ptal co se sazenicemi, když je ještě sníh. To stejné co i se zimolezy, muchovníky aj. postavit na sníh a až to roztaje tak zasadit. Jen některé aktinidie jsou choulostivější, zvl. chinensis a podobné, ty bych raději chránil před větším mrazem. Řízkování dřevitými řízky by bylo lépe hned začátkem zimy, nebo možná zkusit tu zimu posunout /v ledničce málo nad nulou. já si teď jen přeji, aby už nemrzlo, je to moc narašené a to by poničilo úrodu. Po namrznutí to sice ihned raší z rezervních pupenů, ale ty už mají jen moc málo plodů. Mně  stačí úroda alespoň občas stojí to zato.

od konales v Čtv 29. Bře 2007 7:36:15

Tchorik:Já to dělám obdobně,jen přes leto kdy je teplota v zim.zahradě kolem 30C dokupuji ještě toho druhého rozroče.A svilušku už máš rozjetou,měl stam dát více pedušek s piri.Než dožene svilušku chvilku to trvá.K řízkování,zkoušel jsem jak před zimou,tak na jaře.Jasně lepší je před zimou.

od rodinka v Čtv 29. Bře 2007 12:27:49

Dobrý den kiwisti:-) Stránky pana Hejduka na kiwilendu jsme pročítali několikrát a jelikož je tu už jaro prosíme tímto někoho kdo by nám dal kontakt na Hejdukovu farmu protože bychom chtěli zakoupit pro naše děti na zahradu kiwi. Nasměruje nás nějaká dobrá duše k získání těchto argut? (samičí i samčí). Moc děkujeme!

od kotlarka v Čtv 29. Bře 2007 17:33:09

Vážení a milí kiwisti, jsem opravdu dojata, kdyz si procitam prispevky a ctu, jak jste meli tatinka, pana Josefa Hejduka radi a uznavali jeho nadseni v zahradnictvi. Byl to jeho velky konicek a vazil si vsech lidicek, kteri k nemu skrze kiwi ci jine jeho vypestky prichazeli a s nim konzultovali. Jeho nahly odchod je velka ztrata pro mnohe.
Jelikoz se zde docitam mnohe dotazy smerovane na tatinka, citim se jako dcera povinovana poskytnout za rodinu alespon nektere informace. S prispenim pana VaskaB (dekuji) byla zrizena nova internetova adresa, kde je mozne udelat objednavku na kiwi. Nejenže mame prichystany kiwi rostlinky pro zajemce, ale samozrejme chceme v zapocate praci tatinka pokracovat a tuto krasne rozpracovanou oblast-kiwarstvi- dale aktivne vykonavat. Jak se zde jiz zminujete, existuje u Kutne Hory kiwifarma nazvana kiwiland, kterou tatinek pred 6 lety zalozil a zde je kolem 60 odrud vzrostlých kiwi keru. Stranky zalozene tatinkem a mnohymi velmi dobre ceneny budou pokracovat pomoci vasich prispevku, dale bychom radi tyto stranky rozsirili i o odbornou cast o kiwi a jeho ucincich (rada bych jako magistra farmacie prispivala i timto smerem) a v neposledni rade v rodine mame zahradnika, tudiz stranky by pri trose stesti mohly poskytovat i nadale prijemne a uzitecne rady. Prosim zajemce o kiwi, aby kontaktovali jiz uvedenou stranku kiwiprahazavinacemail.cz a zaroven byli trpelivi a schovivavi k vznikle odmlce. Doufam, ze bude co nejkratsi a po vyrizeni nejnutnejsich formalit Vam nabidneme to, co byste neradi postradali, server pro poteseni a odpocinek. Zde si dovolim napsat japonské prislovi, ktere tatinëk casto opakoval: "chces-li byt cely zivot stastny, stan se zahradnikem". Dekuji vsem za prispevky a budu velmi rada, pokud se dale budete s nami delit o sve zkusenosti s pěstvaním kiwi a pripadne zasilat fotografie Vasich vypestku. Srdecne zdravi a preje mnoho uspechu a radosti na zahrade ci zahradce. L. Kotlarova

od vrana v Čtv 29. Bře 2007 20:28:54

pardon, je třeba udělat kolem rostliny ocelovou klec, aby je nesežraly kočky.malé rostliny často zničí, šílí když to cítí, víc než u šanty a kozlíku.Ochrana je dost pracná,myslím tím kolomiktu a polygamu.I na argutu někdy jdou. Větší rostlinu už nezničí, jen trochu poškodí, jenže je problém sehnat i malou, natož velkou.tak s tím postavením na sníh to není tak jednoduché. ani se sázením.Rusové uvádějí jediná ochrana je ocelová klec.Já jich mám všude plno, ze semen, takže už si kočky zvykly,jen chodí kolem.Stalo se mi, že jsem měl dvě navíc a dal je sousedovi. do rána byly vyhrabané a zničené. byl z toho dost špatně naladěn, nevěděl jak je to možné tak šel ke mně, já mu poradil, aby se podíval, kolik je tam kolem kočičích chlupů.

od VašekB v Čtv 29. Bře 2007 22:04:03

Zatím mám chytrou kočku a kiwi ji nezajímá . Tedy ani Šanta. Asi bych se zbláznil kdyby jí kiwi vonělo.
Rodinko: doufám že jste nezapoměli prostudovat i pelargonie.
No a potom tady 15 stran věnované kiwi. Dá to práci, kontak najdete, také zkušenosti a rady jiných pěstitelů.
Paní Kotlarova, jsem velice rád, že jste nám sem napsala. Čekal jsem nato velice dlouho, ale dovedu to pochopit. Teď už víme, že se máme na co těšit. Zase nám ožijí pelargonie a tak pokud by jste odemne cokoli potřebovala, jsem na imeilu večer, kovoberanZavináčseznam.cz VašekB

od Kohant v Pát 30. Bře 2007 7:33:31

U domu máme 5 koček. Za tři roky co tu mívám kiwi si jich nikdy nevšimly. Mívám tu jen rostliny v kontejnerech kvůli zálivce, protože na zahradu zatím každý den nejezdím.
Včera se kocour sviňa poprvé napásl.

Na druhé fotce je jiná rostlina pro srovnání, jak asi vypadala ta sežraná.

od vrana v Pát 30. Bře 2007 13:15:17

Paní Kotlárová, jen chci dodat, i přesto že váš otec prý původně zahradník nebyl,věřím tomu, ale mám před sebou tablo absolventů zahradnické školy Malinovo u Bratislavy, je na něm mimo jiné můj otec,a také V.Hejduk, ročník 1930-1931.Vždy musím obdivovat obrovskou úroveň znalostí, kterou oni měli.Možná to byl vzdálený příbuzný nebo jen jmenovec, ale otec s ním často měl kontakt výměnou materiálů. Ted ke zdravotním u významu aktinidií. Arguty mají většinou okolo 100mg% vitamínu C, jen ta velkoplodá Bojnická má nějak málo. Kolomikty mají asi okolo800mg% ale až 1520mg%,což mi málokdo chce věřit, jen ti kteří to měřili=Doc Volf institut hygieny Praha Škrobárova, a pan Ing Pavelka z chem lab. Ostrava Martinov.Je to tedy víc nežli acerola a ta druhá australská rostlina,jméno zapomínám, čili to je nejzdravější ovoce na světě obsahem vit.C.jeden,dva plody stačí na denní dávku, to je víc léčivo než ovoce.přitom když někdo přijde ke keři v plné zralosti, tak se toho nají až až, je to lahůdka a nic se mu nestane.Vy jako medik tomu budete rozumět.

od vrana v Pát 30. Bře 2007 14:18:48

http://www.geocities.com/kiwibobg/kiwis.jpg to modré kiwi je tady ,vlevo dlouhé a vpravo nahoře.

od konales v Pát 30. Bře 2007 19:41:20

Pro vránu:Dle anglických stránek,,Rostliny pro budoucnost" je štavnaté-možná křížení s argutou by zavedlo barevné varianty.Možná i chuťově dobré.I když asi malé plody.Nevíte kde by se dalo zehnat?

od vrana v Pát 30. Bře 2007 21:57:05

myslim, že skoro vše má od nich ten Belgičan, nebo aspon něco.ted tu nekde byla adresa.

od HelaF v Sob 31. Bře 2007 5:35:41

Kohant
No to jsi mě vyděsil fotkou. Objednávám kiwi a letos dostaneme koťata. Myslela jsem že budu muset vyrobit ohradu z kolíku , aby děti kiwi nezašlápli, ale asi i s pletivem, aby mi to koťe neožralo. Než rostliny vyrostou

od vrana v Sob 31. Bře 2007 16:40:34

http://www.sunnygarden.ru/pets/bee/bb_nest.html

od konales v Pon 02. Dub 2007 6:35:40

Zajímalo by mě ,zda se dá bez sněhu oddálit rašení.Zakrývám to vším možným,ale nic nepomáhá.Furt to raší.

Přihlásit se...

Přihlásit se můžete s OpenID i Gmail účty.