Exotické rostliny

Zdeněk Černoch, Větřkovice u Vítkova

• Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

aktinidie a jejich pěstování 2

Email Tisk

od vrana v Ned 17. Čer 2007 18:48:27

Nevím co je to za odrůdu, ale aby to stálo za focení, musí mít aspon tri plody na jedné stopce!jen místy jeden.Počítal jsem květy na stpce u samce. na jedné špičce větvičky jich bylo 22, myslel jsem že to je nejvíc, co je na jedné stopce, ale kousek vedle jich je 28,prostě stopka se mnohonásobně rozděluje.Ten samec arguty je zároveň velmi přitažlivý pro včely, ty se mohou strhat, jako při rojení. To mluvím o argutě, jinak a.kolomikta má skopro všude jen tři plody na jedné stopce,a mezi listen zase třeba jen jeden.U větví se zdravými přírůstky skoro vždy tři plody na jedné stopce.
Já nestihám nic, někdo by se měl věnovat i jiným druhům aktinidií, které bychom jistě rádi všichni měli taky, se žlutými plody, s modrými-dlouhými plody, a mnohé z těch 136 druhů.Chtělo by to i nějaké finance ale šlo by to vše sehnat.

od VašekB v Pon 18. Čer 2007 22:38:49

Také jsem měl loni koupené kolomikty a to trojí zmrznutí mi je zlikvidovalo. Mám odjara udělané konstrukce a s rostlinami mohu začnout znovu. Teď to tam je spíš jako sušáky na prádlo. Naštestí v druhé řadě jsou arguty a docela dost už jich je nahoře v 2,1m. Je vidět každý den, jak tyto lijány poporostou. VašekB

od Tchorik v Úte 19. Čer 2007 7:44:14

Tak preci jen nejsem sama, komu mraz neco uplne zlikvidoval. A ja se porad trochu uzirala, ze to neni mozne, ze jsem musela udelat nejakou fatalni chybu, ale zadna me nenapadla. Nu co, konec narku, letosni dovolenou budu objizdet vsechna mozna zahradnictvi, chci vyrazit nekam k Ostrave, abych mohla osobne zajet k p. Chovancovi pro Mafil, chci do Tropiku v Hukvaldech, a kdyz se mi tohle podari naplanovat tak budu spokojena. I na tech mych zbylych rostlinach je videt kazdodenni prirustek, je to uplny zazrak, jak dokazou rust rychle.

od VašekB v Stř 20. Čer 2007 22:57:33

Dnes jsem zjistil další kontakt na dlouholetého pěstitele kiwi v Praze. Delší telefonát napověděl letité zkušenosti a spoustu odrud. Pokud příjde i mezi nás sem na forum, určitě se něco dozvíme a také bude mít pro nás rostliny. Zatím kontakt nezveřejním, chvili počkám, a potom se případně domluvím na jeho souhlasu. Určitě se máme naco těšit. VašekB

od vrana v Pát 22. Čer 2007 10:55:26

a NAŠEHO ŠLECHTITELE ARGUTY MUDR Drahokoupila v Plzni jsme sem asi ještě nezískali, škoda.On též něco dovezl z ruska.Ode mne měl semenáče, které se nepovedly,musely pryč.Já jsem je taky nakonec zlikvidoval, člověk neví co mu pošlou

od HankaS v Pát 22. Čer 2007 19:07:28

Dnes jsem v zahradnictví narazila na arguty Julia a Kens Red. Máte je, znáte je, doporučujete?

od VašekB v Pát 22. Čer 2007 21:25:24

Včera se mě ptala paní na ,,pelargoniích" na usychání konečků kiwi. Nevím zda se jedná o stejné, a tak přikládám i sem foto a vysvětleni. Usychání konečků výhonů se mi dělá každoročně u staré rostliny, a tam to je tím, že rostlina jakoby zastaví zasílání živin v určitém místě. Nejčastěji to je u výhonů které jsou slabé a nebo se rychle zeslabují. U silných výhonů se to nestává, ty naopak získají na síle. To je asi princip rostliny, potlačit slabé které stejně nic nedokáže. U mladé rostliny bych to viděl podobně a pokud není žádný silný na pokračování dlouhého prodloužení, rostlina teď nabere sílu a v létě při takové druhé míze nastartuje znovu bujným růstem. Loni jsem to měl takto u najaře nasazených. Tedy klid, normálně se o rostliny starejte, zalevejte a hnojte. Vše bude ok. VašekB
kiwi_living105.jpg

od VašekB v Pát 22. Čer 2007 22:15:11

HankaS: pokud můžete, napište nám všem o jaké zahradnictví se jedná, ať víme kam pro něho pokud jsme z blízka. Odruda Julie, to jsem ještě nikdy neslyšel. Kens Red je možná už dost známá, pěstují ji v Polsku a Chválí. Od někoho jsem slyšel že je nic-moc, ale každý máme jiné chutě, nemusely být zralé a spousta jiných faktorů. Plod má být i načervenalý a věřím že bude výborné. Koupil jsem ho před 14dny v Drozdinu. Přikládám foto. VašekB
kiwi_living106.jpg

od HankaS v Sob 23. Čer 2007 8:17:33

VašekB: Visačka je identická, jedná se zjevně o stejného pěstitele. (nebo aspon výrobce visaček :-)) Viděla jsem ho o pár kaček dráž, než ho nabízí Droždín, na Jílovšti (Praha-západ). Rostlina má dva výhony, asi 1,5 dlouhé. Julie byly velmi bujně rostoucí, každá 4-5 dlouhých výhonů od země, taky kolem 1,5m. Visačka byla opět německá.

od VašekB v Sob 23. Čer 2007 21:30:53

Tak to by mohla být dobrá koupě ta Julie. Píší, že je patentovaná a potřebuje samce. Hned bych ji koupil, ale hornbach je pro mne hodně daleko. No třeba časem na ni někde narazím. Pokud tam měli i samce s názvem Romeo, ti co ho nemají, ví kam případně proněj. Hanko děkuji za informaci. VašekB

od HankaS v Ned 24. Čer 2007 9:11:00

Vašku, myslíš, že potřebuje jen toho jednoho určitého samce? Tam co jsem ji viděla já, měli jen samice, ale fakt je , že byly moc pěkné. JInak pokud mě pamět neklame, byl to stejný výrobce jako u Kens red, možná by se to tedy dalo dohledat na německých stránkách.

od Stanley_51 v Ned 24. Čer 2007 21:31:06

Koukal jsem na stránky Hornbach a skutečně tam inzerují arguty pod názvem Romeo a Julie. Tak to by mně zajímalo, co to je zač.

www.kiwi.kvalitne.cz

od rodinka v Stř 27. Čer 2007 8:16:10

Pro VaškaB. Pozdrav pro vás, ale i ostatní zahradnice a zahradníky. Měl jste naprostou pravdu. Vracíme se k osychání konečků kiwi. Tak jak to vypadá na těch fotkách na str.74 tak přesně to se nám stalo. Jak píšete tak jsme zachovali chladnou hlavu a opravdu po necelých třech týdnech začíná bujně rašit novovu násadu výhonů právě na těch kterým uschly ty vrcholky. My děkujem za vysvětlení a objasnění. Teď se zas budem v létě těšit z nových výhonků kterými nás kiwi moc potěšilo

od magor v Pát 29. Čer 2007 20:26:04

V zahradnickém centru Lotouš u Slaného mají samice Kens red a ktomu samce Milano.Od stejného výrobce.
kiwi_living107.jpg kiwi_living108.jpg kiwi_living109.jpg

od VašekB v Ned 01. Črc 2007 21:34:25

Tak dnes přidám fotky řízků asi tak 14-20 dnů starých. Vypadají stále pěkně zeleně, z celého množsví jsem vyhodil maximálně 5 kleré zahnědly a uschl list. Pro zakořenění používám odřízlé 25 litrové barely od emulzního oleje. Je to jednoduché, odříznu podle dorazu na cirkulce a na hoblovce začistím. No a také zdarma. Díry asi dva cm odspodu, aby odtekla přebytečná voda. Na kořeny je ještě čas, nezkouším je ani vytahovat. Požil jsem 3 druhy stimulátoru a tak uvidím, zda je nějaký rozdíl.
kiwi_living110.jpg kiwi_living111.jpg kiwi_living112.jpg kiwi_living113.jpg

od Petřík v Ned 01. Črc 2007 21:49:15

Poraďte mi prosím. V loňském roce mám zasazenou ISSAI do substrátu s rašelinou.Přesto letos se objevila snad chloroza. Žilnaté vybledlé listy. Ta snad bývá z přebytku vápna? Nebo to není chloroza?Děkuji.

od VašekB v Ned 01. Črc 2007 22:03:54

Snad těch fotek nebude mnoho pro dnešní den a tak ještě přidám jak jsem udětal konstrukci ve tvaru T a to 210cm vysoká a vodorovná část 140cm. Po trojím omrznutí rostlin začínají některé výhony dosahovat vodoruvné polohy. Byly by už dál a lepší, ale co nadělám když příroda nepřeje. Silnější výhony přerazily kroupy. Některé rostliny chytají druhou mízu a nové výhony předhoní ty stávající. VašekB
kiwi_living114.jpg kiwi_living115.jpg kiwi_living116.jpg kiwi_living117.jpg

od VašekB v Ned 01. Črc 2007 22:51:10

Petříku, ta Issai to dělá i mě, asi to je normální a tak bych to moc neprožíval. Sviluškou zamořené rostliny tady byly před pár dny a věřím že se o toto nejedná.
Triodyn, možná to vypadá jako smršť, do trhu určitě nepůjdu a jedná se o více odrud, i samce a tak obdaruji pokud budu mít čím každou návštěvu. Často se mě lidé ptají když vysévám, řízkuji a cokoliv dělám s rostlinami co s tím budu dělat a ještě mi hned spočítají kolik za to utržím. Jako zahradník dělám takovouto práci jen pro radost a starost a nic neprodávám. Možná, že i těch na livingu kteří si kiwi nasadí bude časem dost. VašekB.

od aminka v Pon 02. Črc 2007 13:22:58

Vašku, to je nádhera ta konstrukce :)
Z čeho je to udělané - z plotových slupků? Plánuju totiž udělat opory pro nové rostliny kiwi a tohle je docela dobrá inspirace, ukážu to manželovi a trochu bychom se opičili.... ;)
Jak jsou sloupky od sebe vzdálené a v jakém sponu máš rostliny?

od VašekB v Pon 02. Črc 2007 22:19:34

Tak rostliny mám odsebe 2m a konstrukci 6m. Dobře to i vychází, tři rostliny mezi sebou jak je vidět na fotce. Trubky mají rozměr 51 krát 3mm. Je to trubka normálně z ferony a byla pro toto nejpříhodnější sílou a i cenou. Ostatní mi nevyhovovaly. Trubka stála asi 550kč za 6mertů. 70cm je v zemi zabetonované, 210 nahoru a 140vodorovně. Tedy i trubka v délce 6m ideálně využitá skoro bezezbytku. Dělám CNC obrábění a tak výroba promně nebyla problém, ale práci to samozřejmě dalo. Ještě jsem dělal pro kamaráda a také mám další řadu pro kolomikty které po třech mrazech skoro nepřežily ale už raší. Dráty budou pouze na horní vodorovné trubce, na krajní jsem použil hromosvodové lano, ostatní tři jsou s umělým obalem a to z dřívějšího vedení rozhlasu, také ocelové. Ten středový je o 10cm níž a to na kolmé trubce. Takto to mám proto, že kmímek bude po tenlo drát a na ostatní si budou výhony lehat v lepším úhlu. Prostě chci mít rostliny jen nahoře, tak jako to bývá na fotkách v cizině. Ty dlouhé liánové výhony, no nádhera. Teď shromažďuji další rostliny, tedy odrudy pro druhou řadu, asi 40m dlouhou. Tato není tak dlouhá, navazuje na stěnu /kulny, bývalého včelínu/ kde mám z poloviny čínské a jedno choulostivé Issai. Tedy každá rostlina jiná odruda. Ke každé trubce jsem nasadil malého samečka, kterého budu podle potřeby velice usměrňovat.
No a toto bude muj pokus o výběr odrudy, způsob pěstování a poznání velkopěstování. Za 50 let až budu starý a bohatý či chudý, vysadím na svém pozemku Kiwifarmu tak půl hektaru. Sháním stále kontakty na zahraniční výsadby,kam se dojedu podívat. Tedy moje představa je stále k Argutám. VašekB

od VašekB v Úte 03. Črc 2007 22:29:33

Na první fotce je vidět, jak výhon po dosažení vodorovného drátu začíná obrážet.
Na druhé je zakončení řady s podpěrou která byla nutností. Dráty jsou na jedné staně připevněny šroubem skrz zeď včelínu a druhá musí být velice pevná. Natažením drátů vzniká velký tah a když si ještě představíte rostliny s plody, výhony, listy, jsou to metráky. Na předešlé fotce se zdají dráty málo natažené, ale zůstala jim paměť z kluba a ještě navíc zkresluje foťák. Udělal jsem proto maximum a s největší trpělivostí a přesností. VašekB
kiwi_living118.jpg kiwi_living119.jpg

od pavlah v Stř 04. Črc 2007 8:16:54

Vašku,
mám dotaz -krásně mě začínají obrážet zkrácené dlouhé šlahouny. Tento obrost se už nechá libovolně růst do délky a nebo se bude taky zkracovat?

kiwi_living120.jpg

od VašekB v Stř 04. Črc 2007 21:48:15

pavlah, to jso krásné plody, to jsou už letošní?
K zakracování dlouhých výhonů v tuto dobu se zatím zásadně bráním. Zatím mám takový názor, že se udělá předčasný obrost a nejsem si tak docela jistý zda právě tento ponese květní pupeny na příští rok. Zatím jsem to takto nevyzkoušel, protože když právě vidím ty loňské dlouhé obalené výhony plody, nedovedu si to dost dobře představit co by z nich vzniklo. Ono to muže být rozdílné i podle odrud, třeba Urodnaja by takto vypadala dobře, ale Ambrosii si takto nedovedu představit. Zakrácení nám tu radil i pan Hejduk, jeden výhon takto udělal loni. V březnu jsem ho viděl ale co udělal do teď nevím a až se tam stavím uvidím. Jinak na zkoušku to je i na stránkách http://kiwi-arguta.unas.cz/ kde si můžete prohlédnout foto. Jaký je výsledek těško říct, ono po letošních mrazech byly naše plány dost pokaženy. Možná nám majitel poví více. Já osobně se k tomuto řezu vůbec nepřikláním, ale nikdy neříkám nikdy. VašekB

od VašekB v Stř 04. Črc 2007 22:07:19

Mé plody focené přesně po měsíci od květu. Odruda Weiki a v tuto dobu mají okolo 22milimetrů. Pro srovnání jsem vyndal jeden plod z mrazáku jak vypadají velikostně při sklizni. Trochu mi na něm chybí ta štětička-/bubáček/. Rostou jako z vody a do měsíce se zastaví. Potom už budou čekat do poloviny září než dozrají. VašekB
kiwi_living121.jpg

od pavlah v Čtv 05. Črc 2007 8:02:43

Vašku,
tohle už jsou letošní plody - je to jednička od pana Hejduka a řekla bych,že už je to velikost, které normálně dosahovaly před sklizní. Tak nevím jestli ještě poporostou a nebo jestli třeba nebudou zralé o něco dřív? Dvojka a čtyřka od p. Hejduka jsou velikostně normální, jak by se v tuto dobu dalo čekat.
kiwi_living122.jpg kiwi_living123.jpg

od VašekB v Čtv 05. Črc 2007 22:21:44

pavlah, to bude tím že jednička je ranější a tak také více pospíchá.
Tak pro zajímavost dávám foto rosltin, které byly nasazeny před 14 lety a jde o Weiki a samce z Kruhu. Pro porovnání síly, je krabička zápalek. Nasazení samozřejmě zásadně špatně, jsou příliš u sebe, ale pohlaví mám pod kontrolou. Protože samce hodně usměrňuji, mám ho i lehce po dřevu označeného latexovou bílou barvou a to se mi osvědčilo.
Druhé foto je namotání po hromosvodovém lanu. Takto to dopadne, když se rostlině nechá volnost. VašekB
kiwi_living124.jpg kiwi_living125.jpg

od HelaF v Pát 06. Črc 2007 7:34:51

wów to namotání na hromosvodu vypadá úžasně.
Vašku, já pořád vymýšlím jakou konstrukci na kiwi. Místo mám jen na domě, myslela jsem dřevěné treláže, takové ty do kosočtverce. Vydrží tu tíhu dřeva po letech?

od konales v Pát 06. Črc 2007 20:47:19

Tak momentálně mi španělští slimáci sežrali nové přírůstky na Hawardu.Buďte rádi,že je nemáte.Až 200-300ks za den a už tam valí další.Vaniš ani bio červíci na ně nestačí.

od VašekB v Pát 06. Črc 2007 23:14:24

HelaF Napsal:
-------------------------------------------------------
> wów to namotání na hromosvodu vypadá úžasně.
> Vašku, já pořád vymýšlím jakou konstrukci na kiwi.
> Místo mám jen na domě, myslela jsem dřevěné
> treláže, takové ty do kosočtverce. Vydrží tu tíhu
> dřeva po letech?

Nedovedu si představit co jsou treláže. Jedno je ale jisté, tato liána se chce omotávat po něčem slabším. Tedy přímo cítí drát, provázek nebo něco podobně příhodného. Toto ji jde asi umožnit všude, jen je potom třeba udělat pevné uchycení. Mě k tomu poslouží velice dobře právě toto svodové hromosvodové lano. Je vlastně přišroubované na zasekaném držáku. Teď už se výhony nesnaží šplhat a omotávat, ale odtahují se odezdi a vlastní vahou visí dolů. Samozřejmě je každoročním řezem usměrňuji, bohužel jsem jim ale první léta nechal volnost. V pěstování u domu nevidím žádný problém, stačila aby i přišroubovat menší konzole a z ní spustit třeba 3 dráty. Jen mít fantazii. Pevnost drátu v tahu je veliká a přetržení nehrozí. VašekB

od VašekB v Pon 16. Črc 2007 21:07:16

Tak dnes je to přesně rok, co jsem založil toto téma o kiwi. 40 000 přístupů není zrovna moc, ale doufám, že někomu pomohlo a že také nějaké rostliny byly vysazeny. Tedy že jsme se přičinili o větší rozšíření tohoto vynikajícího ovoce. Škoda že už není mezi námi pan Hejduk a nemůže nám pomoci při diskusi. Přesto však doufám, že se budeme mít stále o čem bavit a příjdou i nový příznivci.
Minulý týden mi odešel počítač a tak mi pošta i diskuse vázne.
Děkuji všem, kdo sem píší a téma sledují. VašekB

od VašekB v Úte 17. Črc 2007 21:49:03

V minulém týdnu mi přišli poštou dvě odrudy kiwi od Zdeňka Černocha. Jeho rostliny musím pochválit, jsou to z letošních řízků a měly krásné kořeny. Ani nechápu, jak jich tolik rychle mohlo narůst. Prostě kdo umí, umí. VašekB

od tiki v Čtv 19. Črc 2007 17:06:32

Zdravim vsechny pestitele kiwi,
chtela jsem se zeptat, pestujete take nekdo klasicke velkoplode kiwi? Jako mala jsem si ze seminek kupovaneho kiwi vypestovala rostlinky. Ted maji cca 10 let, jedna mi dokonce i kvetla, ale to uz je nekolik let zpatky, pak trochu utrpela mrazem a od te doby nekvetla. Rosliny jsou dane na zahrade, na podzim je pouze prihrnu listim, dalsi co jsem mela i babicky jsem ani neprihrnovala. Celkem uz mam jen dve rostliny, protoze postupne muj zajem opadal a tak mi ani nevadilo, ze jsem o nejake prisla.
Kdyz vidim zdejsi forum, uvazuji o porizeni nekolika rostlin, snad by se u tatky na zahrade nejake misto naslo. Po kolika letech zacinaji rostliny plodit?
Jeste jsem se chtela zeptat,jakpak poznam samici a samci rostlinu jinak nez podle kvetu? Dekuji za pripadne odpovedi a hodne uspechu pri pestovani

od Stanley_51 v Čtv 19. Črc 2007 20:17:10

Ahoj Tiki,velkoplodé kiwi z nás má skoro každý. Problém je v tom, že ve zdejších klimatických podmínkách většinou nemá šanci dozrát, neboť dozrává až koncem října - začátkem listopadu.Pokud jde o semenáče, mě poprvé zakvetly po 20 letech, bohužel samec a tak ovoce veškeré žádné. Samce od samice taky nepoznáš jinak, než podle květu. Samice má uprostřed květu malou zelenou kuličku - zárodek plodu, kdežto u samce je střed prázdný a má jen okolo černé tyčinky. Pokud si ve volném čase projdeš celé fórum, najdeš i fotky i odpovědi na tvé otázky. Takže spíše doporučuji Actinidii argutu - maloplodé kiwi. Spolehlivě plodí a nevymrzá.

od VašekB v Čtv 19. Črc 2007 21:42:52

Tak tak, prolistování tohoto tématu se vyplatí. Jsou tam fotky, kontakty, a hlavně zkušenosti více lidí. Teď už je hodně stránek a tak to chvílí potrvá.
Najdete i zmiňku o čínském, fotky z pražské botanické letos vbřeznu. Na podzim jsem se byl podívat u jednoho pěstitele kousek u Benátek nad jizerou a protožeho měl u zdi domu spíš pod střechou, plody krásně viseli dolů. Viděl jsem i fotky z Opavy a bylo obalenéné. Toto všechno byly normálně koupené odrudy a to je rozdíl od semenáčů.
Já ale čínské nedoporučuji, lepší jsou arguty a kolomikty pro naše klimatické podnínky. VašekB

od Kohant v Pát 20. Črc 2007 5:47:35

Mám vysazených 13 argut. Pro kočky absolutně "neviditelné". Přivezl jsem 3 arguty a jednu kolomiktu v kontejnerech. Po pár minutách kocouři (mohli to být kočky, ale pokud je přímo nenachytám při činu, automaticky vše svádím na kocoury) kolomiktu zdecimovali. Třiceticentimetrový výhon ukousli, rozčtvrtili a odlistnili.
Vím že většina z vás ví o vřelejším vztahu kočkovitých ke kolomiktám, i já o něm vím, ale nějak jsem si to neuvědomil.

od konales v Sob 21. Črc 2007 12:06:44

Mám 18 druhu argut,včetně kolomik,ale kočky mají zájem jen o jeden druch asiminy-pawpaw.A ten mě úspěšně poničily.Kiwi,arguty a jiné druhy asimin se nezajímají.Je to asi u různých koček,různé.

od vrana v Sob 21. Črc 2007 16:46:45

Nevim jak se stalo,nebo co jsem proved že nedostávám info o někým vložené zprávě,myslel jsem že nikdo nic nepíše.Už jsem to obnovil.
Byl jsem se podívat v UKZUZ Želešice, to je úžasné co tam už všechno mají.A ve sbírkách .Postrádám však nejvíc kolomikty kulatoplodé. Všude jsou jen arguty a kolomikty dlouhoplodé,ale málo dlouhé.V knihovně tady měli Mičurin: "Spisy" a tam je barevný obrázek kolomikty odrůda ananasnaja, krásný obrázek.Všude ve světě ale se prodává pod názvem ananasnaja jen arguta,někdo to popletl.Ty kulatoplodé mají trochu zajímavější aroma. Kolomikty uzrály neuvěřitelně rychle a padají.Není to obvyklé a možná hygienické sbírat je v trávě,ale někdy to musí být a zbylé se otrhají tvrdé.Dozrají doma velmi rychle,a něco může zůstat na později v chladu.Urodí kila.
Oproti většině lidí tady máme v Ostravě výhodu, že tady nebyl
pozdní mráz, takže máme plnou úrodu na všech aktinidiích.Já to nemám pohnojené,tak někde je méně.Před pár roky jsem byl na sázavě dva dny na jaře, zrovna ráno jsem se díval na teploměr,bylo tam -4mrazu.říkal jsem si, to je konec, květní výhony zmrzly.Přijedu do Ostravy a tady vše vpořádku.Nemrzlo.
Takže to není jen letos, ale i jiné roky, kdy je tady výhoda.Taky je tady poloha asi 240m nad mořem,u řeky asi 220m. Ovšem pozdnější kolomikty ještě jsou a budou.Ujalo se pár řízků.Ještě to zkusím teď. Čili aktinidie nemají moc jistou úrodu,ale když je tak to stojí zato.Větší úspěch budou mít arguty, ale i kolomikty jsou výborné.V Brně si hodně pochvalují nové odrůdy angreštů od pana Vrány.Je to dobré ovoce.Já to nemám možnost porovnávat.Mám jen hinomaki žlutý,červený a ruskij.Ruskij je hodně podobný tomu Hinomaki,nemá chloupky na plodu a je odolný.Nové odrůdy mají větší a chutné plody.Když něco neurodí, najde se jiný druh ovoce,stále je co sklízet.Mám tam angrešt,divoký,malé plody, ale zůstávají zralé na keři až do zimy.Odolný.Jednou jsme byli v Jeseníkách, ze šumperka směrem někde na červenohorské sedlo mimo obyv.Moc jsme si pochutnali na divokých angreštech v lese.Navždy bude možné shánět nové ovoce a odrůdy,jde to ztěžka.Kontakty málo vydrží,dokonce se mi stalo, že přišla osoba v doprovodu bodyguarda a nemohla nic rozhodovat a dělat.To pak člověk neví.

od vrana v Ned 22. Črc 2007 21:52:20

Někde u Brna, já nevím, mně vzali v Brně do auta a cesty neznám,bylo to tak do 15km, je tam UKZUZ státní zkušebna a sbirky taky někde tam. To by se asi kontakt musel dohodnout.Oni mají dost práce, ani na mail neodpoví.I na Slovensku je něco jejich takového, myslim UKSUP. Zkoušejí se odrůdy, minim 6 kusů. Ve sbírkách 3. O pozoruhodné věci je zájem, a jsou tam už úplně noví lidé, schopní a nezkorumpovaní. Jinak hodně věcí se dá sehnat na www.stareodrudy.org .
Na mně se tenkrát v roce 86 připravil jeden pán, a začal mi vysvětlovat jak mnoho se mýlím když přihlašuju kolomiktu. Chápu, že ji nikdy neviděl tak jsem záměrně na vše kýval a nechal je v největších omylech. Ted už to dělat nemusim.

od palooo v Ned 12. Srp 2007 13:36:44

Priložím pár foto z Istrie kde prebieha mohutné vysádzanie kiwi.Pred pár rokmi bolo iba v niektorom dvore,dnes je všade a známi zahradkár je pripravený naozaj úchvatne.Škoda,že keď som ho bol pozrieť bol služobne vzdialený.
kiwi_living126.jpg kiwi_living127.jpg kiwi_living128.jpg

od VašekB v Ned 12. Srp 2007 15:53:46

triodyn Napsal:
-------------------------------------------------------
> je po sklizni,tak horečka opadla

Tak nevím co vše je už sklizené, ale kiwi to určitě nebude. Možná Kolomikty už jou zralé, a to musí napsat nějaký jejich pěstitel. Arguty mají ještě nejméně měsíc čas.
Paloo, je jasné, že toto ovoce není moc náročné a v teplých krajích má velké výnosy. Chemická ochrana také zatím není třeba. Vrátil jsem se z Itálie a tam jsem také viděl veliké výsadby a to spíš v horní části pod Rakouskem. V dolní části jsem už neviděl ani jednu rostlinu a na Sicílii už také né.
Palo díky za fotky. VašekB

od VašekB v Ned 26. Srp 2007 22:11:59

Tak jak jste natom všichni kteří jste zkoušeli množit Kiwi podle návodu který jsem zde napsal ze zkušeností pana Hejduka? Já musím říct, že ujmutí řízků bylo nejméně 90 procentní. Přesto však jsem udělal chybu a jsem zase chytřejší. Protože jsem časově nestíhal v dílně a potom odjel na delší dovolenou, nestihl jsem zakořenělé řízky včas nasadit do supstrátu a tak je nasadil až v minulém týdnu. Po vytažení řízku z perlitu či písku jsem se zhrozil. Kořenů měli moc, ale už od špiček začínali silně uhnívat. Bylo to asi nedostatkem vzduchu a přemokření. Těď ale po týdnu je vidět, jak začínají rašit pupeny a i odspodu je u některých vidět bílý kořínek. Snad se to zase zpraví ale příště se mi to už nesmí stát. Prostě vše chce své a to se tomu musí dát. VašekB

od kalinka v Čtv 30. Srp 2007 9:02:59

Chci se zeptat zkušených: poprvé mám plody na dvojce od pana Hejduka - asi 20 kusů. Mám z nich obrovskou radost, měla by to být Weiki, že? Jak poznám, že už jsou zralé? Není jich zase tolik, bylo by mi líto trhat je jen na zkoušku. Mám kiwi ve 450 m n.m. a vím, že je tam všechno asi o 14 dní opožděné proti Praze, tak poraďte, kdy otrhat?
od pavlah v Čtv 30. Srp 2007 20:34:06
Kalinka,
až budou měkké-musí se nechat trošku zmáčknout. Ale ještě nemám ani zralou jedničku,takže si myslím,že na dvojku je ještě tak měsíc čas.
od vrana v Pát 31. Srp 2007 12:03:22
Já mám raději když ovoce vyzraje na rostlině.Ale u aktinidií se bude muset povolit výjimka.Kolomikty zrají postupně v delším období, a padají, tím mohou být znehodnoceny,tak jak říkají Černochovi,po uzrání části plodů je možno otrhat vše a nechat uzrát doma na talíři v teple,nebo odložit chladem zrání aby byly i později,zvláště proto, že to je více lék než ovoce pro 10-15x vyšší obsah vit.C než arguty.A vit C je dobré podávat pravidelně skoro stále. I kompoty mají ještě okolo500- 1000mg%C.
Kiwi co je v obchodech se trhá taky nezralé,ale měla by se měřit tvrdost plodu pro sklizeň už známým přístrojem a trhat v podle toho, jaký stupeň je. To platí pro A.Chinensis či a. deliciosa.Pro argutu asi ne.
od VašekB v Ned 02. Zář 2007 6:44:09
Se sklizní argut nemusíte vůbec spěchat. Toto ovoce chutná po dozrání a nemusíte se bát, že by nějak přezrálo. Plod musí být měkký a já pozoruji, kdy u prvních usychají stopky. Loni jsem ochutnal první Weiki čtvrtého září, ale průběžná větší sklizeň byla tak ke konci září. Je to každý rok jiné. Celou rostlinu sklízím až tehdy, kdy mají přijít silnější přízemní mrazíky. Ty slabší jim nevadí. Vše ukládám podle zralosti do ledničky, a poslední plody dojídám o vánocích.
Paloo: pro přezimování nebudu dělat vůbec nic, nechám to přírodě. Ona nám ukáže, zda se máme čínským kiwim zabívat. Mám tam 4 sazenice u jižní zdi a nechám je přizpůsobyt. Letos jsem je ani moc nehnojil, jen z jara a tak snat výhony vyzrají. VašekB

od VašekB v Ned 02. Zář 2007 7:12:46

Tak se mi v létě konečně podařilo proniknout do zahrady ve výzkumném ústavu v Holovousích. Ze dvou zdrojů jsem měl potvzené, že tam kiwi roste, ale na dopisy mi stále odpovídali, že tam kiwi není. Při cestě okolo jsem přemluvil paní, která tam dělá vrátnou a rostliny jsme našli. Jsou nasazené u kamenné zdi a to možná může být i pro někoho inspirací. Asi tam jsou nasazené spoustu let a jedná se o odrudu Urodnaja, která má jen hodně malé přírustky a to tím, že je každý rok obalená plody a bez pohnojení nemá sílu na ostatní. Kousek za ní je nasazené čínské, pouze jedna rostlina a domnívám se, že se nejspíš jedná o samce. Na něm byly jen stopky od květů, a tak si myslím, že mohlo argůtu opyovat. Vše ještě zjistím průběžně a potom napíši.
Jedna rostlina je ješte nasazená u takového zahradního domku a přestože nemá oporu a žádné udržování, plodí a i hezky vypadá.VašekB

od palooo v Ned 02. Zář 2007 9:25:54

Vašku prikladám foto od Honzu aká je toto odroda?

od vrana v Ned 02. Zář 2007 9:56:22

jsou to semenáče,ale nevim už odkud byly semena,plody mi chutnají.Nejak moc je ale nedoporučuju,protože tady u nás už jsou desítky vyzkoušených odrůd, a každý by si měl zasadit různé odrůdy.Některé plodí dříve jako je Issai, a možná i ta z Holovous.
Vašku,dík za zprávu o aktinidii z Holovous,je dost úrodná!
Pan Sus snad má z ní sazenice?Má školku někde vedle.Pracoval ve výzkumáku a přednášel zahrádkářům,když ho pozvali,ukazoval tu aktinidii,měla plodů moc k neuvěření.Podobně ta z Prievidzi,ale ta ztratila nějak vit.C a má ho moc málo,pokud měření bylo zprávné,mělo by se to přeměřit.A taky ta z Hluboké od hradu byla snad dobrá.U těch Brněnských si nejsem jist s plodností,a spíše s nástupem plodnosti,zda není moc oddálený,to se u některých stává.Některé Arguty vůbec málo plodí, takové měli v Botan.Zahradě v Brně a mysleli si že takové jsou všechny
ano, a existujou i mnohé jiné, některé ranější to je kolomikta a mnohé pozdnější, zde sklízel "pravé kiwi kamarád několik let,venku na jižní straně domu, až předloni zmrzlo úplně.
já kiwi v obchodě kupuju málokdy,tak někdy po zimě.Tyhle drobnější vlastní mi chutnají mnohem lépe.
Mají trochu problém, a to že když se někde vysadí, kde kočky ještě nejsou zvyklé na takové vůně, tak tam malinké rostliny okoušou až zničí.Řešení může být nějaký ocelový kryt.
Při vysazení malinkých rostlinek tak dojde někdy i k jejich zničení.Nejvíc jdou na jaře na polygamu pak kolomiktu a trošku i na argutu.
To je správné zmáčknutím zjištovat co už je zralé.tvrdé jsou nejedlé.Kolomikta při uzrání trošku změní barvu plodu na tmavěji zelenou, tak i podle barvy se to pozná.Po uzrání zase může opadnout.U jedné formy neopadává, ale uschne na stopce a někdy se dá jíst jako rozinka,pokud nezkvasí.Často zkvasí a jíst zkvašené není zdravé.Těžko se pozná, která zkvasila a která ne.

od triodyn v Pon 03. Zář 2007 7:47:42

V botanické zahradě v brně ta arguta ještě pořád je.-je dost stará.

od vrana v Pon 03. Zář 2007 9:24:57

ano ale nedoporučuju se snažit ji ani zkoušet,moc roste a málo plodí.Podobných semenáčů jsem zkoušel víc a bylo to marné, nedosáhl jsem nejen plodů, ale ani pylu na opylování.Ani samec nekvetl. Doufám, že myslíte stejnou bot. zahradu u školy. Dole v bot zahr. ve městě totiž mají hned u vchodu na plotě výborného samce.Je odlišný od jiných, které tu máme.
Arguta totiž říkáme mnoha různým původně jinak nazvaným druhům a nedovedeme to odlišit.
Kdo teda může obětovat místo a chce zkoušet, at si sežene vyzkoušenou samici,když ted už se dá sehnat občas.

od vrana v Stř 05. Zář 2007 8:42:20

Protože když někdo užívá antibiotika,vybije si ostatní mikrofloru a začne se nekontrolovaně množit kvasinka, hlavně alba. to se obtížně léčí a není to tak dávno kdy nebyly ještě antimykotika a lidé na to umírali.Přinejmenším mají delší dobu dost velké obtíže.člověk nemůže pracovat, po pár krocích se zpotí jako před smrtí ,no je to hrozné.Zažil jsem to.
Kvasící ovoce by se zřejmě nemělo konzumovat.Ale nevím jak je to s burčákem, to je taky jakýsi kvas, asi je tam méně škodlivá kvasinka. Candida alba je jedna z nejhorších,ta napadá i krvinky a pod mikroskopem to pak vypadá tak, že na jedné krvince sedí třeba i pět kvasinek a vysává ji.